Lændens fysik

Af Pernille Ovesen, uddannet Manuvision kropsterapeut og Manuvision chok/traumebehandler

Læs med her om lændens fysik. Kropsterapi arbejder ud fra lændens fysik, men også bag om de fysiske symptomer, når en klient kommer med lændesmerter.

Det er der mange, der gør, for desværre er lændesmerter er et problem for mange mennesker. Det vidner de følgende tal om:

 • 80 % af alle danskere oplever lændesmerter i løbet af livet
 • 10 % af alle danskere oplever kroniske lændesmerter i løbet af livet
 • 75 % af de, der oplever lændesmerter, har haft lændesmerter før
 • 20 % af danskernes sygedage fra arbejde skyldes lændesmerter

Lændens skeletopbygning

Ryggen består af 33 ryghvirvler. Lændens kerne udgør fem ryghvirvler ud af disse 33 ryghvirvler. Den nederste lændehvirvel grænser til korsbenet, der udgøres af fem sammenvoksede hvirvler. Den øverste lændehvirvel grænser til brystkassens nederste hvirvel.

Således er lænden den stykke af ryggen, som er placeret mellem det øverste af balderne og den nederste kant af brystkassen. Lænden, the lumbar spine, er illustreret på billedet nedenfor.

Røgsøjlen med lænden (Lumbar Spine)
Kilde: www.injurymap.com

Lændens hvirvler adskiller sig på flere måder fra resten af ryggens hvirvler:

 • Lændens hvirvler er ubeskyttede, sammenlignet til hvirvlerne i den øverste del af ryggen, hvor hvirvlerne til dels beskyttes af brystkassen og sammenlignet til den nederste del af rygsøjlen, hvor hvirvlerne er beskyttet af hoften.
 • Lændens hvirvler bærer hele overkroppens vægt, hvorfor lændehvirvlerne er kraftigere end resten af rygsøjlens hvirvler.
 • Lændens hvirvler absorberer stød fra underkroppen. Når vi gør og løber, forplanter der sig stød op i ryggen, som lænden absorberer, bl.a. for at sikre, at vores nervesystem ikke påvirkes unødigt.

Det betyder, at de fem lændehvirvler skal bære overkroppens vægt, absorbere stød gennem underkroppen – uden støtte fra resten af skelettet. Disse faktorer er en del af forklaringen på, at så mange oplever problemer med lændesmerter.

Lænden og centralnervesystemet

Lænden indgår også i de andre opgaver, som rygsøjlen har. En vigtig funktion for rygsøjlen er at tjene som en kanal for hele centralnervesystemet, som via rygsøjlen forgrener sig ud til hele kroppen. I alt har vi 31 par spinalnerver, som udspringer fra hver sin ryghvirvel.

Lænden varetager de spinalnerver, som går til hofteområdet og ben. Det betyder, at sensoriske informationer fra benene sendes via lænden til hjernen, ligesom beskeder om bevægelse sendes fra hjernen via lænden. Lænden spiller således en stor rolle i, at vi hver dag kan bevæge os rundt i vores liv.

Lænden i kropsterapiens optik

I kropsterapien kigger vi ind bag den fysiske krop. For ryggen gælder det for os mennesker, at vi har svært ved at se vores egen ryg uden brug af hjælpemidler, fx et ekstra spejl.

Ryggen er således en side af os selv, som vi ikke kan se. Derfor ser en kropsterapeut ryggen som en repræsentant for de spændinger og følelser, som vi ikke kan eller ikke vil forholde os til. Vi parkerer med andre ord disse spændinger og følelser udenfor vores synsfelt.

Når vi gør det, så får vi spændinger i vores ryg. Spændingerne ligger sig i alle de muskler, som hæfter på rygsøjlen. Det er også de muskler, som vi spænder op i, når vi skal klare noget, og når vi bider os igennem en stor opgave. Vi spænder op i ryggens muskler, selvom disse muskler ikke er involveret i opgaven ud fra et rent fysisk perspektiv. Prøv selv at mærke efter, næste gang du skal have en opgave færdig inden en stram deadline eller skal tale i en større forsamling.

Er der meget, vi skal klare i vores liv eller meget, vi bider os i, så kan der opstå et vedvarende spænd i ryggens muskler. Det går bl.a. hårdt ud over lænden, der – som vi så ovenfor – i forvejen har meget arbejde lagt på sig.

Kropsterapi mod lændesmerter

Kropsterapi arbejder med både de akutte smerter i lænden og med årsager bag lændesmerterne. Og kropsterapi arbejder med de fysiske, følelsesmæssige og mentale årsager til lændesmerter.

Det er vigtigt, fordi data viser, at hovedparten af de, der søger læge for lændesmerter, angiver både fysiske, psykiske og mentale årsager til lændesmerterne.

Målet med min kropsterapi mod lændesmerter er at skabe en varig forbedring for lænden. Det forudsætter et arbejde med de følelser og spændinger, som er de egentlige årsager til lændesmerterne.

Mange klienter oplever en markant forskel på lændesmerterne allerede efter én behandling. Det gjorde fx. NIcholas, som havde haft vedvarende lændesmerter igennem lang tid. Du kan læse om hans oplevelse med min kropsterapi her: Nicholas

Ønsker du en kropsterapi mod lændesmerter?

Du kan booke din tid til behandling på nedenstående knap, der leder dig over i mit bookingsystem.

Du kan også bestille din tid ved at ringe eller skrive til mig på 4010 2621

Jeg glæder mig til at møde dig.

Læs mere om lændesmerter

Du kan læse om nogle af mine klienters udbytte og effekt af kropsterapi mod deres lændesmerter her:

 • Nicholas, der oplevede en stor effekt allerede efter første behandling: Nicholas
 • Lotte, der slap for lændesmerter og fik ny energi: Lotte
 • Jens, der blev smertefri og holder ryggen vedlige med træningsøvelser, som han fik med fra behandlingen: Jens
 • Carsten kom af med lændesmerter: Carsten

Du kan også læse mere om kropsterapi mod lændesmerter her på siden:

Du kan også læse mere om kropsterapi mod lændesmerter her: Manuvision kropsterapi og lytte til en podcast om, hvordan kropsterapi arbejder med både fysik og følelser her: Podcast om kropsterapi, fysik og psyke

Kilder: Kjeld Bruun-Jensen: Sygdomslære på en anden måde – Sygdomsbyrden i Danmark 2015 – Kristoffer Glavind Kjær: Kropslig intelligens


Kunders oplevelser

BODY PEAK v./Pernille Ovesen

Med kundernes egne ord:

Maria Bonnerup Februar 2021

Google
Pernille skaber et super trygt rum. Et rum hvor man for en stund kan slappe af og samtidig give slip. Der er ingen tvivl om at Pernille, med sin medfødte intuition og de redskaber hun har tillært sig, giver en super god kropsterapi. Jeg har fået 3 behandlinger indtil videre, og glæder mig til at restriktionerne lukker op igen, så jeg kan fortsætte mit forløb. Mange varme anbefalinger her fra!

Sabine Bjørg Jensen Januar 2021

Google
Pernille er fantastisk til at lytte med ører, hjerte og hænder. Hun finder hurtigt ud af, hvor 'skoen trykker' i ens krop og sind og hun har også evnen til at hjælpe kroppen af med fastlåste traumer. Pernille kan jeg varmt anbefale til alle, der er klar til at lytte til deres krop, hvor svarene på gamle (ubevidste) mønstre og sorger ofte sidder gemt.

Peder Eliassen Januar 2021

Google
Min oplevelse er at Pernille formår at skabe nogle, helt igennem trygge rammer, der for mig har gjort det muligt, at arbejde med de mest sårbare dele af mig selv.
Pernille formår desuden at dosere den, for mig, helt rette kombination af kærligt nærvær, inddragelse af egen livserfaring, faglighed og intuition, der gør det muligt at arbejde med og gennemleve “svære” følelser og komme godt ud på den anden side.
Jeg oplever at Pernille anvender en “ud-af-hovedet” og ned i kroppen tilgang, som er effektiv uden en masse snak og at den tilgang er med til at øge min egen kropsforståelse, og dermed min egen evne til at hjælpe mig selv. Pernilles måde at arbejde på giver rigtig god mening for mig, og jeg kan i høj grad anbefale behandlinger hos Body Peak med Pernille.

Annette Juel December 2020

Google
Meget tryg og behagelig oplevelse at være hos Pernille 11. december 2020.
Mine spændinger og smerter i venstre hofte er blevet løsnet og vi havde et super samarbejde undervejs, så jeg har booket en ny tid :)
Kan klart anbefale Pernille, hendes behagelige væsen og effektive behandlingsform. Hun tager også alle corona-forholdsregler så på dén måde følte jeg mig også tryg.
Og en dejlig the hun serverer ;)

Nicholas S December 2020

Google
I det sted mellem videnskab og intuition, hvor magien rigtig finder sted. Her finder Body Peak med Pernille Ovesen sig.
En meget spændende og behagelig oplevelse, hvor selv de tryk som rammer et ømt sted, føles tiltrængt og velkommen.
Jeg vil helt klart komme igen, for jeg føler at Pernilles kyndige behandlinger er det næste skridt i helbredelsen af flere skader som har hærget min krop de seneste år. Helt klart tiden og pengene værd.

Yvonne Uldall Oktober 2020

Google
Jeg har fået tre fantastiske behandlinger af Pernille/Body Peak. Jeg gik til behandlingerne, fordi jeg havde smerter og spændinger i kroppen, især i min højre side af kroppen, hvor jeg netop var blevet opereret for en brækket arm. Pernilles behandling løsnede min krop rigtig godt op og gav en "simrende" følelse af ro og forunderlig energi i kroppen. Især kunne jeg mærke, at der kom liv i min højre side og i den brækkede arm. Pernille er meget lyttende og nærværende og finder på forunderlig vis ind til punkter i kroppen, der har behov for at blive løsnet. Jeg føler mig helt tryg ved, at Pernille giver netop den behandling til kroppen, som jeg havde brug for, for at kunne gå let videre

Carsten Oktober 2020

Google
Rigtig god behandling af mine lændesmerter. Det kan jeg anbefale. Jeg følte mig tryg i Pernilles hænder.

Camilla Sebelius Oktober 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Selina Shipley September 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Lotte Petersen September 2020

Google
Verdens bedste oplevelse! Jeg var hos Pernille, da jeg har rigtigt mange spænder i både lænd og skuldre. Vi var det hele igennem, og Pernille var og ER den mest fantastiske person jeg længe har mødt! Så utrolig nede på jorden, virkelig behagelig og så super sød! Og ikke mindst professionel! - Jeg gik derfra med en følelse i kroppen, jeg ikke har haft længe! En fantastisk følelse, af ny energi og uden spændinger!

Der er nu gået et par dage, og det er kun blevet bedre, jeg har virkelig fået mere overskud og energi til hverdagen, og min krop har det bare 100 gange bedre end før. Ingen spændinger eller låsninger, min krop er fri og jeg elsker det! Kan virkelig varmt anbefale Pernille, Jeg kunne ikke have valgt et bedre sted!
Læs mere...