Årsager til lændesmerter

Af Pernille Ovesen, uddannet Manuvision kropsterapeut og Manuvision chok/traumebehandler

Læs her med om årsager til lændesmerter. 80 % af danskerne oplever lændesmerter i løbet af deres liv, og derfor er der mange forskellige årsager til lændesmerterne – både fysiske, følelsesmæssige og mentale årsager.

Vi dykker ned i årsager til lændesmerter her. Måske kan du genkende nogle af årsagerne fra dit liv.

Fysiske årsager til lændesmerter

Vi starter med de fysiske årsager til lændesmerter. Følgende regnes for de væsentligste fysiske årsager:

 • Hårdt, fysisk arbejde, såsom tunge løft i forkert arbejdsstilling
 • Stillesiddende arbejde
 • Monotont arbejde
 • Vrid i ryggen, fx i forbindelse med havearbejde, sport, flytning etc.
 • Svær overvægt

Følelsesmæssige og mentale årsager til lændesmerter

De væsentligste psykiske årsager til lændesmerter er følgende:

 • Stress
 • Angst
 • Depression
 • Jobutilfredshed
 • Dårlige relationer, både arbejdsmæssigt og privat

Størstedelen af de mennesker, der henvender sig hos deres praktiserende læge med lændesmerter, angiver en kombination af fysiske og følelsesmæssige temaer. Især er en kombination af monotont arbejde og stress en farlig cocktail i forhold til lændeproblemer.

Lændesmerter behandles derfor bedst med afsæt i både den fysiske krop og de bagvedliggende følelsesmæssige og mentale årsager. Det er netop sådan, at kropsterapi arbejder. Det kan du læse mere om her nedenfor.

Årsager til lændesmerter – i en kropsterapeuts optik

I kropsterapien ser vi ryggen som et spejl for den måde, som vi tilgår vores liv. Årsager til lændesmerter kan ud fra et kropsterapeutisk syn være:

 • en fastlåst og ufleksibel tilgang til livet
 • et stort pres gennem lang tid
 • en utryghed ved tilværelsens uvished
 • en uvillighed til at tage ansvar for egen livskvalitet og livsindhold
 • en mangel på lyst og mod til at følge egne drifter og passion

Det kropsterapeutiske perspektiv kan bl.a. forklares ud fra det helt lille barns udvikling og bevægelser. Omkring 4-5 måneders alderen kan det lille barn ligge på maven og løfte sit hoved. Når barnet kombinerer det at løfte hovedet med at dreje sit hoved, får barnet nogle helt nye perspektiver på sine omgivelser – sammenlignet med den helt spæde babytid, hvor barnet lå på ryggen og kiggede lige op. Barnets perspektiver bliver så igen større, når barnet begynder at løfte sig op på armene. Og endnu større, når det begynder at kravle rundt og undersøge ting.

Kodeordet i eksemplet med barnet er perspektiv. Perspektiv er afgørende for vores måde at tilgå vores liv på. Perspektiv handler bl.a. om at kunne se muligheder, se livsbegivenheder fra flere vinkler, rumme andre menneskers synpunkter og om at kunne navigere i livet i takt med at livet udvikler sig.

Lændesmerter kan handle om vores måde at tilgå livet

Idealet for en ryg er en smidig ryg. Med andre ord en ryg uden spændinger, der hæmmer vores perspektiv.

Helt bogstaveligt kan en smidig ryg dreje langt rundt om sin egen akse i horisontal bevægelse samt have en stor fleksibilitet mellem ryghvirvlerne. Med en smidig ryg har man derfor helt fysisk lettere ved at se ting fra flere vinkler.

Den fysiske smidighed afspejler sig i måden, som man er i sit liv. Man kan således se på episoder og relationer i sit liv fra flere vinkler. Vi kan ændre mening og holdning, hvis vi bliver klogere på noget undervejs i livet. Vi kan se ting fra andre vinkler end vores egen, hvilket letter vores kommunikation og samarbejde med vores relationer. Vi kan rejse os igen, hvis vi møder modgang eller laver fejl.

I den kropsterapeutiske behandling arbejder jeg med de fysiske og psykiske årsager såvel som tilgangen til livet. Læs mere om den kropsterapeutiske behandling af lændesmerter her: Kropsterapi mod lændesmerter

Ønsker du en kropsterapi mod lændesmerter?

Vil du prøve min kropsterapi mod lændesmerter, kan du booke din tid til behandling på nedenstående knap.

Du kan også bestille din tid ved at ringe eller skrive til mig på 4010 2621

Jeg glæder mig til at møde dig.

Klienter fortæller om kropsterapi mod lændesmerter

Du kan læse om nogle af mine klienters udbytte og effekt af kropsterapi mod deres lændesmerter her:

 • Nicholas, der oplevede en stor effekt allerede efter første behandling: Nicholas
 • Lotte, der slap for lændesmerter og fik ny energi: Lotte
 • Jens, der blev smertefri og holder ryggen vedlige med træningsøvelser, som han fik med fra behandlingen: Jens
 • Carsten kom af med lændesmerter: Carsten

Vil du vide mere om kropsterapi for lændesmerter?

Du kan læse mere om kropsterapi mod lændesmerter her på siden:

Du kan også læse mere om kropsterapi mod lændesmerter her: Manuvision kropsterapi

Kilder: Kjeld Bruun-Jensen: Sygdomslære på en anden måde – Sygdomsbyrden i Danmark 2015 – Kristoffer Glavind Kjær: Kropslig intelligens


Kunders oplevelser

BODY PEAK v./Pernille Ovesen

Med kundernes egne ord:

Maria Bonnerup Februar 2021

Google
Pernille skaber et super trygt rum. Et rum hvor man for en stund kan slappe af og samtidig give slip. Der er ingen tvivl om at Pernille, med sin medfødte intuition og de redskaber hun har tillært sig, giver en super god kropsterapi. Jeg har fået 3 behandlinger indtil videre, og glæder mig til at restriktionerne lukker op igen, så jeg kan fortsætte mit forløb. Mange varme anbefalinger her fra!

Sabine Bjørg Jensen Januar 2021

Google
Pernille er fantastisk til at lytte med ører, hjerte og hænder. Hun finder hurtigt ud af, hvor 'skoen trykker' i ens krop og sind og hun har også evnen til at hjælpe kroppen af med fastlåste traumer. Pernille kan jeg varmt anbefale til alle, der er klar til at lytte til deres krop, hvor svarene på gamle (ubevidste) mønstre og sorger ofte sidder gemt.

Peder Eliassen Januar 2021

Google
Min oplevelse er at Pernille formår at skabe nogle, helt igennem trygge rammer, der for mig har gjort det muligt, at arbejde med de mest sårbare dele af mig selv.
Pernille formår desuden at dosere den, for mig, helt rette kombination af kærligt nærvær, inddragelse af egen livserfaring, faglighed og intuition, der gør det muligt at arbejde med og gennemleve “svære” følelser og komme godt ud på den anden side.
Jeg oplever at Pernille anvender en “ud-af-hovedet” og ned i kroppen tilgang, som er effektiv uden en masse snak og at den tilgang er med til at øge min egen kropsforståelse, og dermed min egen evne til at hjælpe mig selv. Pernilles måde at arbejde på giver rigtig god mening for mig, og jeg kan i høj grad anbefale behandlinger hos Body Peak med Pernille.

Annette Juel December 2020

Google
Meget tryg og behagelig oplevelse at være hos Pernille 11. december 2020.
Mine spændinger og smerter i venstre hofte er blevet løsnet og vi havde et super samarbejde undervejs, så jeg har booket en ny tid :)
Kan klart anbefale Pernille, hendes behagelige væsen og effektive behandlingsform. Hun tager også alle corona-forholdsregler så på dén måde følte jeg mig også tryg.
Og en dejlig the hun serverer ;)

Nicholas S December 2020

Google
I det sted mellem videnskab og intuition, hvor magien rigtig finder sted. Her finder Body Peak med Pernille Ovesen sig.
En meget spændende og behagelig oplevelse, hvor selv de tryk som rammer et ømt sted, føles tiltrængt og velkommen.
Jeg vil helt klart komme igen, for jeg føler at Pernilles kyndige behandlinger er det næste skridt i helbredelsen af flere skader som har hærget min krop de seneste år. Helt klart tiden og pengene værd.

Yvonne Uldall Oktober 2020

Google
Jeg har fået tre fantastiske behandlinger af Pernille/Body Peak. Jeg gik til behandlingerne, fordi jeg havde smerter og spændinger i kroppen, især i min højre side af kroppen, hvor jeg netop var blevet opereret for en brækket arm. Pernilles behandling løsnede min krop rigtig godt op og gav en "simrende" følelse af ro og forunderlig energi i kroppen. Især kunne jeg mærke, at der kom liv i min højre side og i den brækkede arm. Pernille er meget lyttende og nærværende og finder på forunderlig vis ind til punkter i kroppen, der har behov for at blive løsnet. Jeg føler mig helt tryg ved, at Pernille giver netop den behandling til kroppen, som jeg havde brug for, for at kunne gå let videre

Carsten Oktober 2020

Google
Rigtig god behandling af mine lændesmerter. Det kan jeg anbefale. Jeg følte mig tryg i Pernilles hænder.

Camilla Sebelius Oktober 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Selina Shipley September 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Lotte Petersen September 2020

Google
Verdens bedste oplevelse! Jeg var hos Pernille, da jeg har rigtigt mange spænder i både lænd og skuldre. Vi var det hele igennem, og Pernille var og ER den mest fantastiske person jeg længe har mødt! Så utrolig nede på jorden, virkelig behagelig og så super sød! Og ikke mindst professionel! - Jeg gik derfra med en følelse i kroppen, jeg ikke har haft længe! En fantastisk følelse, af ny energi og uden spændinger!

Der er nu gået et par dage, og det er kun blevet bedre, jeg har virkelig fået mere overskud og energi til hverdagen, og min krop har det bare 100 gange bedre end før. Ingen spændinger eller låsninger, min krop er fri og jeg elsker det! Kan virkelig varmt anbefale Pernille, Jeg kunne ikke have valgt et bedre sted!
Læs mere...