Kropsterapi for angst

Af Pernille Ovesen, uddannet Manuvision kropsterapeut og Manuvision chok/traumebehandler

Her kan du læse mere om, hvordan jeg arbejder med angst i kropsterapien.

Angst er en udbredt udfordring, som ca. 300.000 danskere lider af. Til angst knytter der sig mange både fysiske og psykiske symptomer, som er meget ubehagelige. Dermed vil angst have en betydelig negativ indvirkning på livskvaliteten.

Det er kroppen, der bærer angsten for os. Du mærker det, når din angst viser sig – bl.a. som hjertebanken, trykken for brystet, sved, anstrengt vejrtrækning. Derfor er det også kroppen, der har brug for hjælp til at afhjælpe angsten. Kropsterapi er den hjælp.

Hvad er angst?

Før vi dykker ned i, hvorfor kropsterapi er effektivt mod angst, er det vigtigt at fremhæve, hvad angst egentlig er: Angst er en naturlig reaktion på potentielle trusler eller farer og vil manifestere sig på forskellige måder, herunder fysiske symptomer som hjertebanken, åndedrætsbesvær og muskelspændinger. Symptomerne er kroppens måde at sikre sig de bedste chancer for at overleve en farlig situation.

Vi skal altså kunne mærke angst. Derfor er målet med kropsterapi ikke at fjerne al angst fra kroppen, for i farlige situationer skal vi kunne reagere med angst. Derimod er målet med kropsterapien at bringe kroppen ud af det øgede beredskab, der giver angst i situationer, der ikke er farlige, men som kroppen pga. det øgede beredskab afkoder som farlige.

Kropsterapiens tilgang til behandling af angst

Jeg har hjulpet mange mennesker med angst. Min erfaring er, at de bedste resultater opnås med et behandlingsforløb med 5-10 behandlinger, hvor der er tre faser:

 • Fase 1: Ro og balance i kroppen – de første behandlinger
 • Fase 2: Løsning af ophobet angst i nervesystemet, musklerne og vejrtrækningen – de efterfølgende behandlinger
 • Fase 3: Det terapeutiske arbejde med kroppen, hvor årsagen til angsten bearbejdes – de afsluttende behandlinger

Fase 1: Ro og balance i kroppen – de første behandlinger:

I de første behandlinger er fokus på at skabe mere ro i kroppen. I en krop, hvor der har været meget angst, er der ofte en indre uro og en stor fysisk anspændthed. Derfor starter behandlingsforløbet med at skabe en større indre ro samt en fysisk afspænding. Det er den akutte hjælp til kroppen, hvor målet er at skabe en øjeblikkelig, mærkbart bedre oplevelse i kroppen.

I denne fase arbejder jeg med følgende:

 • En afspænding af nervesystemet. Det er et blidt arbejde med nervesystemet, som har været i øget beredskab. Når nervesystemet afspændes, oplever du mere ro. Det er fundamentet under det kropsterapeutiske arbejde med angst.
 • Jeg løsner de store muskelgrupper i kroppen. De er anspændte som en reaktion på nervesystemets beredskab. jeg løsner muskelspændingerne gennem blide tryk og pulseringer. Det giver en mere afslappet og behagelig krop.
 • Jeg arbejder med at give plads til en friere vejrtrækning, så du kan mærke, hvordan vejrtrækningen kan hjælpe dig til at skabe mere luft, frihed og afspænding i kroppen.

Forventet udbytte:

Efter den første/de første behandlinger kan du forvente at mærke:

 • En afspændt krop, som føles mere levende og rar
 • En større indre ro
 • En spirende tro på, at angsten kan slippe sit greb i dig

Fase 2: Løsning af ophobet angst – de efterfølgende behandlinger

Her arbejder jeg videre med nervesystemet, muskelspændingerne og vejrtrækningen. Arbejdet vil være dybere, fordi fokus nu er på at løsne gammel, ophobet spænding i kroppen. Det er den ophobede spænding, der gør vejen til den intense angstoplevelse for kort. Ved at løsne den ophobede spænding, bliver vejen til angstoplevelsen længere – med andre ord får du et større rum til at have det godt.

Det dybere arbejde med kroppen vil især bestå i:

 • En dybere beroligelse af nervesystemet
 • Blide, men dybere tryk i muskelspændinger
 • Længere pulseringer
 • Et mere fokuseret arbejde med vejrtrækningen, hvor vi bruger vejrtrækningen til at støtte de dybere tryk i muskelspændingerne, de længere pulseringer og nervesystemets reaktioner i behandlingen.

Forventet udbytte:

Efter denne fase kan du forvente at:

 • Effekten efter behandlingerne varer længere
 • Du oplever mindre angst mellem behandlingerne
 • Du oplever at have mere indre plads til at håndtere de situationer, der kan give angst
 • Du har konkrete kropslige værktøjer til at håndtere angst
 • Du oplever mere overskud, fordi kroppen ikke længere skal bruge meget energi på nervesystemets beredskab, muskelspændinger og på en hyppig vejrtrækning.

Fase 3: Det terapeutiske arbejde med årsagen til angsten – de afsluttende behandlinger

Når du mærker en ro og balance i kroppen, har vi fundamentet for at arbejde terapeutisk med kroppen. Her er arbejdet at identificere og løsne de spændinger, som kroppen bærer fra dengang, hvor din angst startede.

Når vi bruger kroppens erfaringer, kan du opleve at få fat om angsten på en helt anden måde end det er muligt gennem samtaleterapi. Det skriver jeg, fordi jeg ofte oplever, at mine klienter bliver overraskede over, at angsten skyldes noget andet end det, de troede. Det er meget effektfuldt og ofte en meget fin oplevelse, hvor angstens greb for alvor slipper.

Det terapeutiske arbejde er naturligvis individuelt tilpasset, og du kan forvente at opleve:

 • En tydelig identificering af kilden til din angst
 • Et nænsomt genbesøg af den kropslige oplevelse, der oprindeligt satte angsten i din krop – med fokus på at opleve, hvordan kroppen nu kan komme videre uden angst
 • At sige et dybere farvel til angsten, så du nu kan leve videre med den sunde angst, som vi alle skal kunne mærke.

Hvad er det unikke, som kropsterapi tilbyder i forhold til behandling af angst?

Kropsterapi arbejder med samspillet med krop og psyke. De psykiske symptomer afspejler sig i kroppen, ligesom de fysiske symptomer påvirker psyken. Da angst har både fysiske og psykiske symptomer, er det kropsterapeutiske arbejde med samspillet mellem krop og psyke afgørende for at skabe effektfulde, langvarige resultater med angst.

Forskningsbaseret tilgang til arbejdet med nervesystemet

Nøglen er det dybe arbejde med krop og psyke er især nervesystemet. Jeg arbejder med en forskningsbaseret metode til nervesystemet, der er udviklet til at løsne tidligere traumer, som har sat sig i kroppen og skaber en øget reaktion på oplevelser, der engang var truende – men ikke længere er det. Det ved kroppen bare ikke.

Det er det, som den forskningsbaserede metode hjælper kroppen til at erfare. Man kan sige, at arbejdet med nervesystemet og kroppen generelt består i at aflære kroppen de gamle traume-reaktioner og give kroppen nye erfaringer om at kunne kapere det, som livet nu byder dig.

Jeg er uddannet både kropsterapeut såvel som traumebehandler hos Manuvision. Angst har ofte forbindelse til et traume, så jeg bruger både kropsterapi og traumebehandlingen i arbejdet med din angst.

Jeg har hjulpet mange klienter med angst – både generaliseret angst, social angst og specifik angst, fx. sygdomsangst.

Du kan booke din tid til din første behandling ved at vælge intro-behandling her:

Du er velkommen til at booke tiden ved at ringe til mig på 4010 2621. Også hvis du har spørgsmål til behandlingen. Jeg glæder mig til at møde dig.

Vil du vide mere om kropsterapi mod angst?

Vil du vide mere om nervesystemets betydning? – Så lyt med i denne podcast, der stiller skarpt på nervesystemets indflydelse på, hvordan vi har det i krop og psyke: Manuvision podcast


Kunders oplevelser

BODY PEAK v./Pernille Ovesen

Med kundernes egne ord:

Maria Bonnerup Februar 2021

Google
Pernille skaber et super trygt rum. Et rum hvor man for en stund kan slappe af og samtidig give slip. Der er ingen tvivl om at Pernille, med sin medfødte intuition og de redskaber hun har tillært sig, giver en super god kropsterapi. Jeg har fået 3 behandlinger indtil videre, og glæder mig til at restriktionerne lukker op igen, så jeg kan fortsætte mit forløb. Mange varme anbefalinger her fra!

Sabine Bjørg Jensen Januar 2021

Google
Pernille er fantastisk til at lytte med ører, hjerte og hænder. Hun finder hurtigt ud af, hvor 'skoen trykker' i ens krop og sind og hun har også evnen til at hjælpe kroppen af med fastlåste traumer. Pernille kan jeg varmt anbefale til alle, der er klar til at lytte til deres krop, hvor svarene på gamle (ubevidste) mønstre og sorger ofte sidder gemt.

Peder Eliassen Januar 2021

Google
Min oplevelse er at Pernille formår at skabe nogle, helt igennem trygge rammer, der for mig har gjort det muligt, at arbejde med de mest sårbare dele af mig selv.
Pernille formår desuden at dosere den, for mig, helt rette kombination af kærligt nærvær, inddragelse af egen livserfaring, faglighed og intuition, der gør det muligt at arbejde med og gennemleve “svære” følelser og komme godt ud på den anden side.
Jeg oplever at Pernille anvender en “ud-af-hovedet” og ned i kroppen tilgang, som er effektiv uden en masse snak og at den tilgang er med til at øge min egen kropsforståelse, og dermed min egen evne til at hjælpe mig selv. Pernilles måde at arbejde på giver rigtig god mening for mig, og jeg kan i høj grad anbefale behandlinger hos Body Peak med Pernille.

Annette Juel December 2020

Google
Meget tryg og behagelig oplevelse at være hos Pernille 11. december 2020.
Mine spændinger og smerter i venstre hofte er blevet løsnet og vi havde et super samarbejde undervejs, så jeg har booket en ny tid :)
Kan klart anbefale Pernille, hendes behagelige væsen og effektive behandlingsform. Hun tager også alle corona-forholdsregler så på dén måde følte jeg mig også tryg.
Og en dejlig the hun serverer ;)

Nicholas S December 2020

Google
I det sted mellem videnskab og intuition, hvor magien rigtig finder sted. Her finder Body Peak med Pernille Ovesen sig.
En meget spændende og behagelig oplevelse, hvor selv de tryk som rammer et ømt sted, føles tiltrængt og velkommen.
Jeg vil helt klart komme igen, for jeg føler at Pernilles kyndige behandlinger er det næste skridt i helbredelsen af flere skader som har hærget min krop de seneste år. Helt klart tiden og pengene værd.

Yvonne Uldall Oktober 2020

Google
Jeg har fået tre fantastiske behandlinger af Pernille/Body Peak. Jeg gik til behandlingerne, fordi jeg havde smerter og spændinger i kroppen, især i min højre side af kroppen, hvor jeg netop var blevet opereret for en brækket arm. Pernilles behandling løsnede min krop rigtig godt op og gav en "simrende" følelse af ro og forunderlig energi i kroppen. Især kunne jeg mærke, at der kom liv i min højre side og i den brækkede arm. Pernille er meget lyttende og nærværende og finder på forunderlig vis ind til punkter i kroppen, der har behov for at blive løsnet. Jeg føler mig helt tryg ved, at Pernille giver netop den behandling til kroppen, som jeg havde brug for, for at kunne gå let videre

Carsten Oktober 2020

Google
Rigtig god behandling af mine lændesmerter. Det kan jeg anbefale. Jeg følte mig tryg i Pernilles hænder.

Camilla Sebelius Oktober 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Selina Shipley September 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Lotte Petersen September 2020

Google
Verdens bedste oplevelse! Jeg var hos Pernille, da jeg har rigtigt mange spænder i både lænd og skuldre. Vi var det hele igennem, og Pernille var og ER den mest fantastiske person jeg længe har mødt! Så utrolig nede på jorden, virkelig behagelig og så super sød! Og ikke mindst professionel! - Jeg gik derfra med en følelse i kroppen, jeg ikke har haft længe! En fantastisk følelse, af ny energi og uden spændinger!

Der er nu gået et par dage, og det er kun blevet bedre, jeg har virkelig fået mere overskud og energi til hverdagen, og min krop har det bare 100 gange bedre end før. Ingen spændinger eller låsninger, min krop er fri og jeg elsker det! Kan virkelig varmt anbefale Pernille, Jeg kunne ikke have valgt et bedre sted!
Læs mere...