Læs med her om lændens fysik. Kropsterapi arbejder ud fra lændens fysik, men også bag om de fysiske symptomer, når en klient kommer med lændesmerter.
Det er der mange, der gør, for desværre er lændesmerter er et problem for mange mennesker. Det vidner de følgende tal om:
- 80 % af alle danskere oplever lændesmerter i løbet af livet
- 10 % af alle danskere oplever kroniske lændesmerter i løbet af livet
- 75 % af de, der oplever lændesmerter, har haft lændesmerter før
- 20 % af danskernes sygedage fra arbejde skyldes lændesmerter
Lændens skeletopbygning
Ryggen består af 33 ryghvirvler. Lændens kerne udgør fem ryghvirvler ud af disse 33 ryghvirvler. Den nederste lændehvirvel grænser til korsbenet, der udgøres af fem sammenvoksede hvirvler. Den øverste lændehvirvel grænser til brystkassens nederste hvirvel.
Således er lænden den stykke af ryggen, som er placeret mellem det øverste af balderne og den nederste kant af brystkassen. Lænden, the lumbar spine, er illustreret på billedet nedenfor.
Lændens hvirvler adskiller sig på flere måder fra resten af ryggens hvirvler:
- Lændens hvirvler er ubeskyttede, sammenlignet til hvirvlerne i den øverste del af ryggen, hvor hvirvlerne til dels beskyttes af brystkassen og sammenlignet til den nederste del af rygsøjlen, hvor hvirvlerne er beskyttet af hoften.
- Lændens hvirvler bærer hele overkroppens vægt, hvorfor lændehvirvlerne er kraftigere end resten af rygsøjlens hvirvler.
- Lændens hvirvler absorberer stød fra underkroppen. Når vi gør og løber, forplanter der sig stød op i ryggen, som lænden absorberer, bl.a. for at sikre, at vores nervesystem ikke påvirkes unødigt.
Det betyder, at de fem lændehvirvler skal bære overkroppens vægt, absorbere stød gennem underkroppen – uden støtte fra resten af skelettet. Disse faktorer er en del af forklaringen på, at så mange oplever problemer med lændesmerter.
Lænden og centralnervesystemet
Lænden indgår også i de andre opgaver, som rygsøjlen har. En vigtig funktion for rygsøjlen er at tjene som en kanal for hele centralnervesystemet, som via rygsøjlen forgrener sig ud til hele kroppen. I alt har vi 31 par spinalnerver, som udspringer fra hver sin ryghvirvel.
Lænden varetager de spinalnerver, som går til hofteområdet og ben. Det betyder, at sensoriske informationer fra benene sendes via lænden til hjernen, ligesom beskeder om bevægelse sendes fra hjernen via lænden. Lænden spiller således en stor rolle i, at vi hver dag kan bevæge os rundt i vores liv.
Lænden i kropsterapiens optik
I kropsterapien kigger vi ind bag den fysiske krop. For ryggen gælder det for os mennesker, at vi har svært ved at se vores egen ryg uden brug af hjælpemidler, fx et ekstra spejl.
Ryggen er således en side af os selv, som vi ikke kan se. Derfor ser en kropsterapeut ryggen som en repræsentant for de spændinger og følelser, som vi ikke kan eller ikke vil forholde os til. Vi parkerer med andre ord disse spændinger og følelser udenfor vores synsfelt.
Når vi gør det, så får vi spændinger i vores ryg. Spændingerne ligger sig i alle de muskler, som hæfter på rygsøjlen. Det er også de muskler, som vi spænder op i, når vi skal klare noget, og når vi bider os igennem en stor opgave. Vi spænder op i ryggens muskler, selvom disse muskler ikke er involveret i opgaven ud fra et rent fysisk perspektiv. Prøv selv at mærke efter, næste gang du skal have en opgave færdig inden en stram deadline eller skal tale i en større forsamling.
Er der meget, vi skal klare i vores liv eller meget, vi bider os i, så kan der opstå et vedvarende spænd i ryggens muskler. Det går bl.a. hårdt ud over lænden, der – som vi så ovenfor – i forvejen har meget arbejde lagt på sig.
Kropsterapi mod lændesmerter
Kropsterapi arbejder med både de akutte smerter i lænden og med årsager bag lændesmerterne. Og kropsterapi arbejder med de fysiske, følelsesmæssige og mentale årsager til lændesmerter.
Det er vigtigt, fordi data viser, at hovedparten af de, der søger læge for lændesmerter, angiver både fysiske, psykiske og mentale årsager til lændesmerterne.
Målet med min kropsterapi mod lændesmerter er at skabe en varig forbedring for lænden. Det forudsætter et arbejde med de følelser og spændinger, som er de egentlige årsager til lændesmerterne.
Mange klienter oplever en markant forskel på lændesmerterne allerede efter én behandling. Det gjorde fx. NIcholas, som havde haft vedvarende lændesmerter igennem lang tid. Du kan læse om hans oplevelse med min kropsterapi her: Nicholas
Ønsker du en kropsterapi mod lændesmerter?
Du kan booke din tid til behandling på nedenstående knap, der leder dig over i mit bookingsystem.
Du kan også bestille din tid ved at ringe eller skrive til mig på 4010 2621
Jeg glæder mig til at møde dig.
Læs mere om lændesmerter
Du kan læse om nogle af mine klienters udbytte og effekt af kropsterapi mod deres lændesmerter her:
- Nicholas, der oplevede en stor effekt allerede efter første behandling: Nicholas
- Lotte, der slap for lændesmerter og fik ny energi: Lotte
- Jens, der blev smertefri og holder ryggen vedlige med træningsøvelser, som han fik med fra behandlingen: Jens
- Carsten kom af med lændesmerter: Carsten
Du kan også læse mere om kropsterapi mod lændesmerter her på siden:
- Hvordan arbejder jeg i kropsterapi med lændesmerter: Kropsterapi mod lændesmerter
- Hvordan kropsterapi afhjælper lændesmerter: Lændesmerter i kropsterapi
- Årsager til lændesmerter kan mentale og følelsesmæssige – og ikke kun den fysiske ryg: Årsager til lændesmerter: Årsager til lændesmerter
Du kan også læse mere om kropsterapi mod lændesmerter her: Manuvision kropsterapi og lytte til en podcast om, hvordan kropsterapi arbejder med både fysik og følelser her: Podcast om kropsterapi, fysik og psyke
Kilder: Kjeld Bruun-Jensen: Sygdomslære på en anden måde – Sygdomsbyrden i Danmark 2015 – Kristoffer Glavind Kjær: Kropslig intelligens