Læs om Peder, der arbejdede sig ud af svære følelser med kropsterapi

Af Pernille Ovesen, uddannet Manuvision kropsterapeut og Manuvision chok/traumebehandler

Her kan du læse med om Peder, der arbejdede sig ud af svære følelser med kropsterapi. Kropsterapien hjalp Peder ned i kroppen, så han kunne styrke kontakten til hans krop, lære dens sprog at kende og arbejde med de svære følelser. Det har styrket Peders evne til at navigere i det, som livet byder på.

Læs Peders oplevelse af kropsterapi:

Min oplevelse er at Pernille formår at skabe nogle, helt igennem trygge rammer, der for mig har gjort det muligt, at arbejde med de mest sårbare dele af mig selv. Pernille formår desuden at dosere den, for mig, helt rette kombination af kærligt nærvær, inddragelse af egen livserfaring, faglighed og intuition, der gør det muligt at arbejde med og gennemleve “svære” følelser og komme godt ud på den anden side. Jeg oplever at Pernille anvender en “ud-af-hovedet” og ned i kroppen tilgang, som er effektiv uden en masse snak og at den tilgang er med til at øge min egen kropsforståelse, og dermed min egen evne til at hjælpe mig selv. Pernilles måde at arbejde på giver rigtig god mening for mig, og jeg kan i høj grad anbefale behandlinger hos Body Peak med Pernille.

Kilde: Google anmeldelse

Hvad er svære følelser?

Svære følelser kan være følelser som sorg, skam, skyld og vrede. Det kan også være følelser, der knytter sig til vores selvværd, fx en følelse af være forkert eller ikke at være god nok.   

Vores individuelle erfaring med følelser er med til at styre, om en følelse er svær for os. Et par eksempler: 

  • Er vi vokset op i en familie, hvor vores sorg er blevet rummet, mødt og fået en sund plads, står vi formentligt bedre rustet til at føle og bearbejde sorg som voksne
  • Har vi oplevet at vores vrede ikke er blevet accepteret op igennem vores opvækst kan vi få problemer med at håndtere vrede som voksne.

Det er naturligvis nogle forenklede eksempler, som blot skal vise, at vores erfaring med følelser bl.a. er påvirket af, hvad vi har med af os erfaringer omkring følelser. Erfaringerne er ofte dannet tidligt i vores liv, fordi vi som børn har følt og udtrykt vores følelser frit til at begynde med. Vi har som små børn ingen vurdering af følelser. Først når vores følelser bliver mødt af den voksne omverden, danner børn en vurdering og erfaring med følelserne. 

Derfor kan sorg være en følelse, som kan virkelig svær for nogle – mens vrede kan være lige svær for nogle andre. 

Hvorfor er svære følelser…svære?

Svære følelser kan være svære, fordi vi helst vil undgå at mærke dem. Eller fordi vi ikke ved, hvordan vi skal håndtere dem. Det er igen erfaringen med følelserne, der spiller ind her. 

Når vi undgår følelser eller ikke håndterer følelserne, så får vi ikke bearbejdet dem. Det kan på den korte bane opleves som at vi ikke mærker følelsen. Det kan vi fx gøre ved at arbejde meget, dyrke meget sport eller på anden måde holde os beskæftiget, så vi går udenom at føle følelsen. 

Men følelsen er ikke forsvundet. Den er allerhøjst bragt til tavshed. Følelsen ligger stadig i kroppen. Mere om det i næste afsnit. 

Hvordan kan svære følelser opleves?

Jeg hører ofte mine klienter sige, at de er bange for at gå ind følelsen. Det føles som om, at følelsen kan overtage alt. De siger fx:

  • “Hvis jeg først begynder at græde, så er jeg bange for, at jeg aldrig kan stoppe igen”. Eller
  • “Hvis jeg først giver slip på denne vrede, så er den så voldsom, at den vil ødelægge noget, der ikke kan repareres”. 

Jeg tænker, at det er naturlig reaktion. Når en følelse har været holdt inde længe, opleves det som, at følelsen kan få overtaget, hvis den får plads. Og det har mange ikke mod og lyst til at gå ind i alene. 

Men vi er ikke vores følelser. Vi har vores følelser. 

Når vi giver os selv plads til en følelse, vil vi derfor erfare, at vi kan mærke følelsen. Vi kan udtrykke den. Den gennemstrømmer kroppen eller dele af kroppen. Og følelsen dæmper sig igen. Herefter vil vi føle os lettede fra følelsen. Du kender det måske efter have taget en ordentlig hulketur.   

Hvordan hænger svære følelser sammen med kroppen?

Når vi har svære følelser, som vi ikke bearbejder, hjælper kroppen os med at håndtere følelsen ved at spænde op rent fysisk. Kroppen indkapsler følelserne i fysiske spændinger, så følelserne bliver indeni os og ikke kommer til udtryk.

Måske kan du genkalde dig at have set, hvordan en vred person knuger sine hænder sammen – eller en sorgfuld person, der knuger sig sammen på forsiden af overkroppen? Det er eksempler på, hvordan kroppen spænder op for at holde følelsen inde. 

På den måde kan kroppen både holde følelsen inde og hjælpe os til, at vi ikke mærker følelsen så meget. 

Det kan kroppen gøre længe. Men når vi lever vores liv, kommer vi hele tiden ud for ting og episoder, som påvirker vores følelser. Bliver der mere og mere, som kroppen skal holde på, bliver det med tiden for meget for kroppen. Når den igennem for lang tid har spændt for meget op, begynder kroppen at sige fra. 

Det kan kroppen gøre med smerter. Spændinger bliver til smerter, som vi bliver nødt til at tage os. Det kan fx være smerter i lænd, skuldre eller nakke. 

Når kroppen er på overarbejde med at håndtere svære følelser, kan man sige, at der efterlades mindre plads til positive følelser. Ligesom de svære følelser, bor de positive følelser også i kroppen. Men de positive følelser får trange kår, hvis svære følelser har taget pladsen. De svære følelser stiller sig efterhånden i vejen for et liv med glæde og god livskvalitet. 

Hvordan kan man arbejde sig ud af svære følelser med kropsterapi?

Kropsterapi arbejder med sammenhængen mellem krop og følelser. Det betyder, at kropsterapien er en vej til at arbejde med følelserne nede i kroppen, hvor følelserne er indkapslet i kroppens spændinger.

Via et arbejde med kroppen kan følelserne mærkes, udleves og forløses. Det kropslige arbejde består bl.a. af pulseringer, dybe tryk, stræk og et fokuseret arbejde med åndedrættet.

Du kan se mere om kropsterapi og svære følelser i disse to film: 

Vil du også arbejde dig ud af svære følelser med kropsterapi?

Du kan booke din tid til behandling her.

Jeg glæder mig til at møde dig.

Nysgerrig på mere viden om kropsterapi og svære følelser?

Du kan læse mere om, hvordan jeg arbejder med svære følelser i kropsterapi her: Kropsterapi for svære følelser eller lyt til en god podcast her: Podcast: Hvordan håndterer vi følelser? – (manuvision.dk)


Kunders oplevelser

BODY PEAK v./Pernille Ovesen

Med kundernes egne ord:

Maria Bonnerup Februar 2021

Google
Pernille skaber et super trygt rum. Et rum hvor man for en stund kan slappe af og samtidig give slip. Der er ingen tvivl om at Pernille, med sin medfødte intuition og de redskaber hun har tillært sig, giver en super god kropsterapi. Jeg har fået 3 behandlinger indtil videre, og glæder mig til at restriktionerne lukker op igen, så jeg kan fortsætte mit forløb. Mange varme anbefalinger her fra!

Sabine Bjørg Jensen Januar 2021

Google
Pernille er fantastisk til at lytte med ører, hjerte og hænder. Hun finder hurtigt ud af, hvor 'skoen trykker' i ens krop og sind og hun har også evnen til at hjælpe kroppen af med fastlåste traumer. Pernille kan jeg varmt anbefale til alle, der er klar til at lytte til deres krop, hvor svarene på gamle (ubevidste) mønstre og sorger ofte sidder gemt.

Peder Eliassen Januar 2021

Google
Min oplevelse er at Pernille formår at skabe nogle, helt igennem trygge rammer, der for mig har gjort det muligt, at arbejde med de mest sårbare dele af mig selv.
Pernille formår desuden at dosere den, for mig, helt rette kombination af kærligt nærvær, inddragelse af egen livserfaring, faglighed og intuition, der gør det muligt at arbejde med og gennemleve “svære” følelser og komme godt ud på den anden side.
Jeg oplever at Pernille anvender en “ud-af-hovedet” og ned i kroppen tilgang, som er effektiv uden en masse snak og at den tilgang er med til at øge min egen kropsforståelse, og dermed min egen evne til at hjælpe mig selv. Pernilles måde at arbejde på giver rigtig god mening for mig, og jeg kan i høj grad anbefale behandlinger hos Body Peak med Pernille.

Annette Juel December 2020

Google
Meget tryg og behagelig oplevelse at være hos Pernille 11. december 2020.
Mine spændinger og smerter i venstre hofte er blevet løsnet og vi havde et super samarbejde undervejs, så jeg har booket en ny tid :)
Kan klart anbefale Pernille, hendes behagelige væsen og effektive behandlingsform. Hun tager også alle corona-forholdsregler så på dén måde følte jeg mig også tryg.
Og en dejlig the hun serverer ;)

Nicholas S December 2020

Google
I det sted mellem videnskab og intuition, hvor magien rigtig finder sted. Her finder Body Peak med Pernille Ovesen sig.
En meget spændende og behagelig oplevelse, hvor selv de tryk som rammer et ømt sted, føles tiltrængt og velkommen.
Jeg vil helt klart komme igen, for jeg føler at Pernilles kyndige behandlinger er det næste skridt i helbredelsen af flere skader som har hærget min krop de seneste år. Helt klart tiden og pengene værd.

Yvonne Uldall Oktober 2020

Google
Jeg har fået tre fantastiske behandlinger af Pernille/Body Peak. Jeg gik til behandlingerne, fordi jeg havde smerter og spændinger i kroppen, især i min højre side af kroppen, hvor jeg netop var blevet opereret for en brækket arm. Pernilles behandling løsnede min krop rigtig godt op og gav en "simrende" følelse af ro og forunderlig energi i kroppen. Især kunne jeg mærke, at der kom liv i min højre side og i den brækkede arm. Pernille er meget lyttende og nærværende og finder på forunderlig vis ind til punkter i kroppen, der har behov for at blive løsnet. Jeg føler mig helt tryg ved, at Pernille giver netop den behandling til kroppen, som jeg havde brug for, for at kunne gå let videre

Carsten Oktober 2020

Google
Rigtig god behandling af mine lændesmerter. Det kan jeg anbefale. Jeg følte mig tryg i Pernilles hænder.

Camilla Sebelius Oktober 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Selina Shipley September 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Lotte Petersen September 2020

Google
Verdens bedste oplevelse! Jeg var hos Pernille, da jeg har rigtigt mange spænder i både lænd og skuldre. Vi var det hele igennem, og Pernille var og ER den mest fantastiske person jeg længe har mødt! Så utrolig nede på jorden, virkelig behagelig og så super sød! Og ikke mindst professionel! - Jeg gik derfra med en følelse i kroppen, jeg ikke har haft længe! En fantastisk følelse, af ny energi og uden spændinger!

Der er nu gået et par dage, og det er kun blevet bedre, jeg har virkelig fået mere overskud og energi til hverdagen, og min krop har det bare 100 gange bedre end før. Ingen spændinger eller låsninger, min krop er fri og jeg elsker det! Kan virkelig varmt anbefale Pernille, Jeg kunne ikke have valgt et bedre sted!
Læs mere...