Kropsterapi mod spændinger og smerter i nakken

Af Pernille Ovesen, uddannet Manuvision kropsterapeut og Manuvision chok/traumebehandler

Læs her med om kropsterapi mod spændinger og smerter i nakken. Spændinger og smerter i nakken er en udbredt lidelse, så her er også tips til, hvad du selv kan gøre, hvis du oplever spændinger og smerter i nakken.

Hvad er spændinger og smerter i nakken?

Spændinger og smerter i nakken opleves ofte som en eller flere af følgende symptomer:

 • stivhed i nakkeområdet mellem kraniets nedre kant og øvre skuldre.
 • musklerne i nakken mærkes stramme
 • smerter i nakkeområdet, der evt. spreder sig mod skuldrene. Smerterne kan opleves punktvis eller over en bredere flade på nakken.
 • ofte følges smerter og spændinger i nakken af hovedpine

Hvad er årsager til spændinger og smerter i nakken?

Spændinger og smerter i nakken kan skyldes forskellige forhold, som jeg vil opdele fysiske og følelsesmæssige årsager

Fysiske årsager til spændinger og smerter i nakken:

 • Dårlig og/eller ensformig arbejdsstilling
 • Lændesmerter
 • Pludselig og/eller uvant bevægelse
 • Utrænet og ufleksibel muskulatur i nakke, skuldre og ryg
 • Dårlig sovestilling
 • Overvægt

Følelsesmæssige årsager til spændinger og smerter i nakken:

 • Arbejdspres, fx uoverskueligt mange opgaver på jobbet eller i familien
 • Lav livsglæde, fx pga. utilfredshed med job eller samlivsproblemer
 • Følelsesmæssige udfordringer, fx stor sorg

Vil du læse mere om et af de kropsterapeutiske syn på nakkens betydning for vores liv, så kan du læse med her: Kropsterapi mod hold i nakken

Spændinger og smerter i nakken er en udbredt lidelse, så der kan være mange forskellige forklaringer på problemerne med nakken – og ofte også en kombination af flere forhold.

“I løbet af 14 dage vil omkring halvdelen af danskerne opleve smerter eller ubehag i nakke eller skulder, mens cirka 15 procent vil være meget generet”

kilde: netdoktor.dk

Spændinger og smerter i nakken er en udbredt lidelse, så der kan være mange forskellige forklaringer på problemerne med nakken – og ofte også en kombination af flere forhold.

Hvad kan du selv gøre ved spændinger og smerter i nakken?

Du kan selv gøre en række ting for at afhjælpe spændinger og smerter i nakken. I det følgende opdeler jeg forslagene i det, som du kan gøre for at lindre spændinger og smerter i nakken her og nu – og det, som du kan gøre for at forebygge spændinger og smerter for fremtiden:

Her og nu – spændinger og smerter i nakken:

 • Berolig dig selv:  Start med at berolige dig selv med, at spændinger og smerter i nakken typisk er ufarligt
 • Bevæg nakken: I blide bevægelse bevæg nakken. Bevæg den til siderne, frem og tilbage og lav cirkler – blidt og uden pludselige bevægelser
 • Bevæg kroppen: Gå en tur i et roligt tempo. Undgå at ligge mere ned end du plejer. Kroppen har brug for bevægelse
 • Brug ispose: Læg en ispose indrullet i et viskestykke på stedet for spændinger og smerter i nakken.

Forebyggelse af spændinger og smerter i nakken:

 • Træningsøvelser: Øvelser med fokus på nakkens og skuldrenes muskulatur hjælper dig til at styrke nakkens muskulatur
 • Strækøvelser: Blide stræk af nakken, skuldre og ryg øger din fleksibilitet i nakkens område
 • Meditation: Meditation kan hjælpe dig til at finde ro i hverdagen og det kan lette både krop og psyke.
 • Åndedræt: Et dybere og mere frit åndedræt hjælper kroppen til en mere afslappet tilstand, hvilket også kommer nakken til gavn.

Kropsterapi mod spændinger og smerter i nakken

I kropsterapien mod spændinger og smerter i nakken vil jeg arbejde med både en væsentlig lindring af dine smerter her og nu – og med at styrke din fysiske og følelsesmæssige tilstand, så du undgår spændinger og smerter i nakken i en længere periode. I kropsterapi behandlingen vil jeg arbejde med følgende:

 • Fysisk afspænding:  Jeg løsner de fysiske spændinger, både omkring nakken og omkring skuldre og ryg. Det lindrer smerterne på smertestedet. Det afhjælper også de spændinger, som kroppen har lavet for at kompensere for spændinger og smerter i nakken. Typisk arbejder jeg også på selve hovedet, fordi spændinger og smerter i nakken kan give spændinger og smerter i og på hovedet. 
 • Pulsering: Jeg pulserer kroppen for at sætte gang i kroppen. Spændinger giver blokeringer i kroppen og i takt med den fysiske afspænding af kroppen, er det vigtigt at hjælpe kroppens eget naturlige flow i gang igen. Det støtter kroppens heling og hjælper de affaldsstoffer, som har aflejret sig i spændingerne, ud af kroppen. Pulseringerne er også med til at øge kroppens energi.
 • Åndedrættet: Når vi har ubehag fra spændinger og smerter i nakken, bliver vores åndedræt typisk lidt mere presset. Det betyder en kort vejrtrækning, der ikke kommer så dybt ned i kroppen. I behandlingen arbejder jeg med at få din vejrtrækning ned i kroppen igen. På den måde hjælper din vejrtrækning med at holde kroppen mere afspændt, også efter behandlingen.
 • Følelsesmæssige temaer: Der kan lægge følelsesmæssige temaer forud for spændingerne og smerterne i nakken, fx for mange opgaver på jobbet eller i familien. Når de de fysiske spændinger og åndedrættet løsnes og pulseringerne vækker kroppen, kommer de følelsesmæssige temaer ofte op til overfladen. Ved at arbejde med disse temaer i behandlingen, kan du finde en indre lettelse, som støtter dig til en smertelindret nakke i længere tid. .

Vil du have kropsterapi mod spændinger og smerter i nakken?

Du kan komme langt i forhold til spændinger og smerter i nakken selv. Dog kan det være nødvendigt med hjælp, især hvis du har store problemer med nakken og har haft det igennem længere tid. Eller hvis noget  i dit liv giver en større fysisk eller følelsesmæssig belastning end normalt.

Jeg har god erfaring med kropsterapi mod spændinger og smerter i nakken. Et hurtigt slag på tasken er at 90-95% af mine klienter har spændinger og smerter i nakken – også selvom mange klienter kommer med et helt andet tema. Så jeg har hjulpet mange af med deres spændinger og smerter i nakken. Min erfaring er, at de fleste oplever en stor forskel efter blot en behandling.

Du kan læse mere om nogle af mine klienters oplevelse af kropsterapi og effekten af behandlingen her: Klienternes udtalelser

Vil du selv prøve en kropsterapi mod spændinger og smerter i nakken? – Så kan du booke din tid til behandlingen her:

Du er velkommen til at booke tiden ved at ringe til mig på 4010 2621. Også hvis du har spørgsmål til behandlingen. Jeg glæder mig til at møde dig.

Vil du vide mere om kropsterapi mod spændinger og smerter i nakken?

Hvis du er nysgerrig på viden om, hvad kropsterapi er, kan du læse med her på siden: Hvad er kropsterapi og kropsterapi for god livskvalitet. Har du et hold i nakken, så læs her mere om kropsterapi mod hold i nakken: Kropsterapi mod hold i nakken

Manuvision parter og kropsterapeut Kristoffer Glavind Kjær har skrevet bogen ‘Kropslig intelligens’, hvor du kan læse mere om smerter og spændinger i nakken og om, hvordan kropsterapi arbejder med smerter og spændinger i nakken. Du kan læse mere om borgen her: Kropslig intelligens

Du kan læse mere om kropsterapi for smerter og spændinger i nakken her: Manuvision kropsterapi for nakken


Kunders oplevelser

BODY PEAK v./Pernille Ovesen

Med kundernes egne ord:

Maria Bonnerup Februar 2021

Google
Pernille skaber et super trygt rum. Et rum hvor man for en stund kan slappe af og samtidig give slip. Der er ingen tvivl om at Pernille, med sin medfødte intuition og de redskaber hun har tillært sig, giver en super god kropsterapi. Jeg har fået 3 behandlinger indtil videre, og glæder mig til at restriktionerne lukker op igen, så jeg kan fortsætte mit forløb. Mange varme anbefalinger her fra!

Sabine Bjørg Jensen Januar 2021

Google
Pernille er fantastisk til at lytte med ører, hjerte og hænder. Hun finder hurtigt ud af, hvor 'skoen trykker' i ens krop og sind og hun har også evnen til at hjælpe kroppen af med fastlåste traumer. Pernille kan jeg varmt anbefale til alle, der er klar til at lytte til deres krop, hvor svarene på gamle (ubevidste) mønstre og sorger ofte sidder gemt.

Peder Eliassen Januar 2021

Google
Min oplevelse er at Pernille formår at skabe nogle, helt igennem trygge rammer, der for mig har gjort det muligt, at arbejde med de mest sårbare dele af mig selv.
Pernille formår desuden at dosere den, for mig, helt rette kombination af kærligt nærvær, inddragelse af egen livserfaring, faglighed og intuition, der gør det muligt at arbejde med og gennemleve “svære” følelser og komme godt ud på den anden side.
Jeg oplever at Pernille anvender en “ud-af-hovedet” og ned i kroppen tilgang, som er effektiv uden en masse snak og at den tilgang er med til at øge min egen kropsforståelse, og dermed min egen evne til at hjælpe mig selv. Pernilles måde at arbejde på giver rigtig god mening for mig, og jeg kan i høj grad anbefale behandlinger hos Body Peak med Pernille.

Annette Juel December 2020

Google
Meget tryg og behagelig oplevelse at være hos Pernille 11. december 2020.
Mine spændinger og smerter i venstre hofte er blevet løsnet og vi havde et super samarbejde undervejs, så jeg har booket en ny tid :)
Kan klart anbefale Pernille, hendes behagelige væsen og effektive behandlingsform. Hun tager også alle corona-forholdsregler så på dén måde følte jeg mig også tryg.
Og en dejlig the hun serverer ;)

Nicholas S December 2020

Google
I det sted mellem videnskab og intuition, hvor magien rigtig finder sted. Her finder Body Peak med Pernille Ovesen sig.
En meget spændende og behagelig oplevelse, hvor selv de tryk som rammer et ømt sted, føles tiltrængt og velkommen.
Jeg vil helt klart komme igen, for jeg føler at Pernilles kyndige behandlinger er det næste skridt i helbredelsen af flere skader som har hærget min krop de seneste år. Helt klart tiden og pengene værd.

Yvonne Uldall Oktober 2020

Google
Jeg har fået tre fantastiske behandlinger af Pernille/Body Peak. Jeg gik til behandlingerne, fordi jeg havde smerter og spændinger i kroppen, især i min højre side af kroppen, hvor jeg netop var blevet opereret for en brækket arm. Pernilles behandling løsnede min krop rigtig godt op og gav en "simrende" følelse af ro og forunderlig energi i kroppen. Især kunne jeg mærke, at der kom liv i min højre side og i den brækkede arm. Pernille er meget lyttende og nærværende og finder på forunderlig vis ind til punkter i kroppen, der har behov for at blive løsnet. Jeg føler mig helt tryg ved, at Pernille giver netop den behandling til kroppen, som jeg havde brug for, for at kunne gå let videre

Carsten Oktober 2020

Google
Rigtig god behandling af mine lændesmerter. Det kan jeg anbefale. Jeg følte mig tryg i Pernilles hænder.

Camilla Sebelius Oktober 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Selina Shipley September 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Lotte Petersen September 2020

Google
Verdens bedste oplevelse! Jeg var hos Pernille, da jeg har rigtigt mange spænder i både lænd og skuldre. Vi var det hele igennem, og Pernille var og ER den mest fantastiske person jeg længe har mødt! Så utrolig nede på jorden, virkelig behagelig og så super sød! Og ikke mindst professionel! - Jeg gik derfra med en følelse i kroppen, jeg ikke har haft længe! En fantastisk følelse, af ny energi og uden spændinger!

Der er nu gået et par dage, og det er kun blevet bedre, jeg har virkelig fået mere overskud og energi til hverdagen, og min krop har det bare 100 gange bedre end før. Ingen spændinger eller låsninger, min krop er fri og jeg elsker det! Kan virkelig varmt anbefale Pernille, Jeg kunne ikke have valgt et bedre sted!
Læs mere...