Kropsterapi kan hjælpe dig med svære følelser som skam, forkerthed og ensomhed

Af Pernille Ovesen, uddannet Manuvision kropsterapeut og Manuvision chok/traumebehandler

Læs med her om, hvordan kropsterapi kan hjælpe dig med svære følelser som skam, forkerthed og ensomhed. Eller meningsløshed, indre uro eller angst for at blive forladt.

Sådanne svære følelser kan lægge sig som en mørk basrytme i vores liv. Det er følelser, som vi ofte forsøger at fjerne os fra eller dulme på måder, der ikke er gode for os. Det kan være gennem misbrug af fx alkohol eller et overforbrug af os selv i vores relationer eller på vores job.

Det er hårdt arbejde at fjerne og dulme disse følelser. Det lykkes aldrig rigtigt, og de ligger på lur til at indtage os. De kan føles stærkere i nogle perioder end i andre. Men gennem livet kan vi opleve, at de vender tilbage igen og igen.

Disse følelserne har ofte anker i skam. Skam forstået som en grundlæggende følelse af være forkert – at hvis andre kan se, hvem og hvad jeg virkelig er, så kan de ikke holde af mig.

Hvorfor kropsterapi for svære følelser som skam?

I resten af dette indlæg omtaler jeg derfor følelsen som skam. Fordi skam ofte er moder-følelsen til de andre følelser af fx forkerthed og ensomhed.

Kropsterapi har et stort potentiale for at hele skam. Jeg vil forklare hvorfor her:

Skam er som sår, der ligger dybt inde i os. Og sårene har vi fået meget tidligt i vores liv, oftest før vi har fået et sprog og derfor kun kunne kommunikere via øjenkontakt og fysisk kontakt.

Hvis vi ikke blev mødt i den kontakt af dem, der skulle vise os kærlighed og omsorg, kan det give os skam. Fordi oplevelsen hos det lille barn er, at der må være noget virkelig galt med mig, når det åbenbart ikke er muligt at elske mig.

For det lille barn er det en farlig oplevelse. For det ligger i barnets biologi, at det ikke kan klare sig uden sine forældre eller andre omsorgspersoner. Det er fra disse personer, at barnet skal have alle sine basale behov, bl.a. varme og mad opfyldt.

Skam-følelse tager barnet med sig videre op gennem barndommen og ind i sit voksne liv som en tung basrytme, der farver oplevelsen af hele livet, opfattelsen af sig selv og sine relationer. Følelser som forkerthed, forladthed, ensomhed er eksempler på følelser afledt af skam.

Skam opleves i kroppen

Fordi skammen er grundlagt så tidligt, har vi ikke en intellektuel forståelse af skammen og heller ikke et sprog for den, netop fordi den grundlagt før vi har et sprog. I kropsterapi behøver vi ikke et sprog eller en mental og intellektuel forståelse for at arbejde med følelsen af skam.

Kroppen husker alt. Også følelsen af skam. Og kroppen kender sårene efter skam. Det er min erfaring, at kroppen er nødt til at være med i arbejdet med skammen. Netop fordi skam-følelsen er en kropslig følelse, som vi kun kan koble til vores forståelse i et retrospekt.

Kropsterapi kan forløse skam via kroppens erindring – uden om vores intellektuelle forståelse.

Det giver et helt andet potentiale end terapeutiske samtaler, der arbejder med ændringer via en intellektuel forståelse. Netop skam er svær at forløse gennem intellektuel forståelse, fordi den intellektuelle forståelse typisk skabes som voksen, mange år efter følelsen af skam føltes i kroppen.

Hvordan arbejder jeg med skam i kropsbehandlingen?

Forestil dig en lille bitte sprække, der ligger allerdybest inde i kroppen. Bag sprækken bor skammen.

Uden om sprækken ligger der flere tykke lag af andre følelser, spændinger og smerter. Sprækken ind til skammen bliver næsten usynlig bag alle lagene af de andre følelser. Det er sådan, at skammen gemmer sig. For skammen vil virkelig ikke ses. Skammens natur er nemlig, at den trives i mørke og maskerer sig bag nogle andre følelser. Det er, når skammen ikke bliver set, at den har magt.

Man kan sige, at skammen camouflerer sig bag andre følelser, fx vrede og sorg. Og selvom vrede og sorg kan være virkelig tunge og svære følelser at arbejde med, så opleves de af kroppen som mindre farlige end skammen.

Jeg oplever, at disse følelser tjener som en slags en slags vagthund, der viser tænder for at skræmme os fra at gå tættere på. For går vi tættere på, kommer vi ind til sprækken.

Arbejdet med skam skal have sin tid

Går vi for hurtigt frem, lukker sprækken helt i. Men lytter vi til kroppen og respekterer dens tempo, kommer der på et tidspunkt en lille åbning i sprækken. Vagthunden trækker sig.

Vi balancerer her på et knivsæg mellem længslen efter at blive set – og frygten for at blive set. Skam er netop følelsen af, at vis andre kunne se, hvem jeg virkelig er, så vil de ikke kunne holde af mig. Men et menneske med skam længes så meget efter at blive holdt af netop som det er. Derfor er længslen efter at blive set og frygten for at blive set to stærke kræfter, som er i spil på samme tid. Det er meget svært at stå som menneske.

Når tiden er rigtig til at gå forsigtigt ind i sprækken, viser en fin, fin sårbarhed viser sig. Vi er inde ved det helt inderste og det allermest sårbare, som vi har gemt fra os selv og alle andre altid. Det er en virkelig smuk og forløsende oplevelse.

Samarbejdet mellem mig og klienten er vigtigt. Fordi det er sårbart. Fordi det føles farligt. Jeg oplever, at det er spiller en stor rolle, at jeg selv har gået igennem det arbejde som klient i min egen proces.

Potentialet i at arbejde med skam i kropsterapien

Skammen har ligget gemt og maskeret inde i vores kerne helt fra vi var små. Det tager tid at få lov at komme tæt på den. Og det skal tage tid at komme tæt på den. For det ville være alt for voldsomt, hvis vi blottede skammen i et pludseligt ryk. Ligesom hvis vi havde levet i et mørkt rum i mange år og pludseligt blev udsat for kraftigt sollys. Da ville vi også trække os og krympe os.

Det kræver mod af mine klienter at arbejde med sin skam i kropsterapi. Min oplevelse fra min egen terapi er, at det har været det mest sårbare arbejde, som jeg har gjort. Husk på, at arbejdet med skam er helt ind til kernen af det, der opleves helt forkert og u-elskeligt hos os.

Min oplevelse er også, at vores fantasi om hvor mørk, grim og udslettende skammen er, kan få os til at gå udenom alt for længe. Og det er vigtigt at huske på, at skammen er som den mørke side af det, som vi ønsker os allerhøjest: at føle os elskede ligesom vi er. Med fejl og mangler og uden præstation og hårdt arbejde.

Det er denne ubetingede kærlighed, som kan hele den smerte, som vi har med os fra barndommen. Og det er her potentialet i at arbejde skammen ligger.

Skam står i vejen for det, som vi længes efter

Når skammen ligger ubearbejdet bag sprækken dybt inde i kroppen forhindrer den, at vi får den ubetingede kærlighed, som vi ønsker os. Fordi skam beskytter os mod mere smerte ved at isolere os i de relationer, som kan give os den ubetingede kærlighed. Skammen kan endda beskytte os så meget, at den ødelægger vores håb om nogensinde at kunne opleve kærligheden.

Skam kan opløses gennem omsorg og nærvær. Som kropsterapeut arbejder jeg med omsorg og nærvær – fordi jeg som menneske selv har gået vejen i min egen terapi proces.

Ved at se og arbejde kropsligt med skammen i det rigtige tempo, opløser vi skammens magt. Det gør vi gennem et fint og respektfuldt arbejde med kroppen. 

Vi skaber plads og tro på den ubetingede kærlighed.

I min optik er det det vigtigste arbejde, vi kan gøre for os selv.

Vil du arbejde med svære følelser i kropsterapi?

Du er velkommen til at ringe til mig på 40102621, hvis du vil tale med mig om, hvordan min kropsterapi kan hjælpe dig med din skam. 

Du kan også booke en tid til en behandling. Det gør du via nedenstående knap, som tager dig over i mit bookingsystem.

Ønsker du at booke din tid over telefon, ringer du på 40102621.

Vil du vide mere om kropsterapi for svære følelser?

Vil du læse om Lenes oplevelse med at arbejde med skam i kropsterapi, så læs med her: Lenes arbejde med skam i kropsterapi

Vil du læse om det udbytte, som andre klienter har fået ved at arbejde med deres skam hos mig, så klik dig ind på to klienthistorier her: To klienters arbejde med skam

Vi er alle født til at kunne føle skam. Skam er en vigtig del af vores sociale tilpasningsevne. Det kan du læse mere om her: skammens positive egenskaber

Du kan også lytte til en podcast om krop og følelser her: Podcast om kropsterapi


Kunders oplevelser

BODY PEAK v./Pernille Ovesen

Med kundernes egne ord:

Maria Bonnerup Februar 2021

Google
Pernille skaber et super trygt rum. Et rum hvor man for en stund kan slappe af og samtidig give slip. Der er ingen tvivl om at Pernille, med sin medfødte intuition og de redskaber hun har tillært sig, giver en super god kropsterapi. Jeg har fået 3 behandlinger indtil videre, og glæder mig til at restriktionerne lukker op igen, så jeg kan fortsætte mit forløb. Mange varme anbefalinger her fra!

Sabine Bjørg Jensen Januar 2021

Google
Pernille er fantastisk til at lytte med ører, hjerte og hænder. Hun finder hurtigt ud af, hvor 'skoen trykker' i ens krop og sind og hun har også evnen til at hjælpe kroppen af med fastlåste traumer. Pernille kan jeg varmt anbefale til alle, der er klar til at lytte til deres krop, hvor svarene på gamle (ubevidste) mønstre og sorger ofte sidder gemt.

Peder Eliassen Januar 2021

Google
Min oplevelse er at Pernille formår at skabe nogle, helt igennem trygge rammer, der for mig har gjort det muligt, at arbejde med de mest sårbare dele af mig selv.
Pernille formår desuden at dosere den, for mig, helt rette kombination af kærligt nærvær, inddragelse af egen livserfaring, faglighed og intuition, der gør det muligt at arbejde med og gennemleve “svære” følelser og komme godt ud på den anden side.
Jeg oplever at Pernille anvender en “ud-af-hovedet” og ned i kroppen tilgang, som er effektiv uden en masse snak og at den tilgang er med til at øge min egen kropsforståelse, og dermed min egen evne til at hjælpe mig selv. Pernilles måde at arbejde på giver rigtig god mening for mig, og jeg kan i høj grad anbefale behandlinger hos Body Peak med Pernille.

Annette Juel December 2020

Google
Meget tryg og behagelig oplevelse at være hos Pernille 11. december 2020.
Mine spændinger og smerter i venstre hofte er blevet løsnet og vi havde et super samarbejde undervejs, så jeg har booket en ny tid :)
Kan klart anbefale Pernille, hendes behagelige væsen og effektive behandlingsform. Hun tager også alle corona-forholdsregler så på dén måde følte jeg mig også tryg.
Og en dejlig the hun serverer ;)

Nicholas S December 2020

Google
I det sted mellem videnskab og intuition, hvor magien rigtig finder sted. Her finder Body Peak med Pernille Ovesen sig.
En meget spændende og behagelig oplevelse, hvor selv de tryk som rammer et ømt sted, føles tiltrængt og velkommen.
Jeg vil helt klart komme igen, for jeg føler at Pernilles kyndige behandlinger er det næste skridt i helbredelsen af flere skader som har hærget min krop de seneste år. Helt klart tiden og pengene værd.

Yvonne Uldall Oktober 2020

Google
Jeg har fået tre fantastiske behandlinger af Pernille/Body Peak. Jeg gik til behandlingerne, fordi jeg havde smerter og spændinger i kroppen, især i min højre side af kroppen, hvor jeg netop var blevet opereret for en brækket arm. Pernilles behandling løsnede min krop rigtig godt op og gav en "simrende" følelse af ro og forunderlig energi i kroppen. Især kunne jeg mærke, at der kom liv i min højre side og i den brækkede arm. Pernille er meget lyttende og nærværende og finder på forunderlig vis ind til punkter i kroppen, der har behov for at blive løsnet. Jeg føler mig helt tryg ved, at Pernille giver netop den behandling til kroppen, som jeg havde brug for, for at kunne gå let videre

Carsten Oktober 2020

Google
Rigtig god behandling af mine lændesmerter. Det kan jeg anbefale. Jeg følte mig tryg i Pernilles hænder.

Camilla Sebelius Oktober 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Selina Shipley September 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Lotte Petersen September 2020

Google
Verdens bedste oplevelse! Jeg var hos Pernille, da jeg har rigtigt mange spænder i både lænd og skuldre. Vi var det hele igennem, og Pernille var og ER den mest fantastiske person jeg længe har mødt! Så utrolig nede på jorden, virkelig behagelig og så super sød! Og ikke mindst professionel! - Jeg gik derfra med en følelse i kroppen, jeg ikke har haft længe! En fantastisk følelse, af ny energi og uden spændinger!

Der er nu gået et par dage, og det er kun blevet bedre, jeg har virkelig fået mere overskud og energi til hverdagen, og min krop har det bare 100 gange bedre end før. Ingen spændinger eller låsninger, min krop er fri og jeg elsker det! Kan virkelig varmt anbefale Pernille, Jeg kunne ikke have valgt et bedre sted!
Læs mere...