Læs med her om, hvordan kropsterapi kan hjælpe dig med svære følelser som skam, forkerthed og ensomhed. Eller meningsløshed, indre uro eller angst for at blive forladt.
Sådanne svære følelser kan lægge sig som en mørk basrytme i vores liv. Det er følelser, som vi ofte forsøger at fjerne os fra eller dulme på måder, der ikke er gode for os. Det kan være gennem misbrug af fx alkohol eller et overforbrug af os selv i vores relationer eller på vores job.
Det er hårdt arbejde at fjerne og dulme disse følelser. Det lykkes aldrig rigtigt, og de ligger på lur til at indtage os. De kan føles stærkere i nogle perioder end i andre. Men gennem livet kan vi opleve, at de vender tilbage igen og igen.
Disse følelserne har ofte anker i skam. Skam forstået som en grundlæggende følelse af være forkert – at hvis andre kan se, hvem og hvad jeg virkelig er, så kan de ikke holde af mig.
Hvorfor kropsterapi for svære følelser som skam?
I resten af dette indlæg omtaler jeg derfor følelsen som skam. Fordi skam ofte er moder-følelsen til de andre følelser af fx forkerthed og ensomhed.
Kropsterapi har et stort potentiale for at hele skam. Jeg vil forklare hvorfor her:
Skam er som sår, der ligger dybt inde i os. Og sårene har vi fået meget tidligt i vores liv, oftest før vi har fået et sprog og derfor kun kunne kommunikere via øjenkontakt og fysisk kontakt.
Hvis vi ikke blev mødt i den kontakt af dem, der skulle vise os kærlighed og omsorg, kan det give os skam. Fordi oplevelsen hos det lille barn er, at der må være noget virkelig galt med mig, når det åbenbart ikke er muligt at elske mig.
For det lille barn er det en farlig oplevelse. For det ligger i barnets biologi, at det ikke kan klare sig uden sine forældre eller andre omsorgspersoner. Det er fra disse personer, at barnet skal have alle sine basale behov, bl.a. varme og mad opfyldt.
Skam-følelse tager barnet med sig videre op gennem barndommen og ind i sit voksne liv som en tung basrytme, der farver oplevelsen af hele livet, opfattelsen af sig selv og sine relationer. Følelser som forkerthed, forladthed, ensomhed er eksempler på følelser afledt af skam.
Skam opleves i kroppen
Fordi skammen er grundlagt så tidligt, har vi ikke en intellektuel forståelse af skammen og heller ikke et sprog for den, netop fordi den grundlagt før vi har et sprog. I kropsterapi behøver vi ikke et sprog eller en mental og intellektuel forståelse for at arbejde med følelsen af skam.
Kroppen husker alt. Også følelsen af skam. Og kroppen kender sårene efter skam. Det er min erfaring, at kroppen er nødt til at være med i arbejdet med skammen. Netop fordi skam-følelsen er en kropslig følelse, som vi kun kan koble til vores forståelse i et retrospekt.
Kropsterapi kan forløse skam via kroppens erindring – uden om vores intellektuelle forståelse.
Det giver et helt andet potentiale end terapeutiske samtaler, der arbejder med ændringer via en intellektuel forståelse. Netop skam er svær at forløse gennem intellektuel forståelse, fordi den intellektuelle forståelse typisk skabes som voksen, mange år efter følelsen af skam føltes i kroppen.
Hvordan arbejder jeg med skam i kropsbehandlingen?
Forestil dig en lille bitte sprække, der ligger allerdybest inde i kroppen. Bag sprækken bor skammen.
Uden om sprækken ligger der flere tykke lag af andre følelser, spændinger og smerter. Sprækken ind til skammen bliver næsten usynlig bag alle lagene af de andre følelser. Det er sådan, at skammen gemmer sig. For skammen vil virkelig ikke ses. Skammens natur er nemlig, at den trives i mørke og maskerer sig bag nogle andre følelser. Det er, når skammen ikke bliver set, at den har magt.
Man kan sige, at skammen camouflerer sig bag andre følelser, fx vrede og sorg. Og selvom vrede og sorg kan være virkelig tunge og svære følelser at arbejde med, så opleves de af kroppen som mindre farlige end skammen.
Jeg oplever, at disse følelser tjener som en slags en slags vagthund, der viser tænder for at skræmme os fra at gå tættere på. For går vi tættere på, kommer vi ind til sprækken.
Arbejdet med skam skal have sin tid
Går vi for hurtigt frem, lukker sprækken helt i. Men lytter vi til kroppen og respekterer dens tempo, kommer der på et tidspunkt en lille åbning i sprækken. Vagthunden trækker sig.
Vi balancerer her på et knivsæg mellem længslen efter at blive set – og frygten for at blive set. Skam er netop følelsen af, at vis andre kunne se, hvem jeg virkelig er, så vil de ikke kunne holde af mig. Men et menneske med skam længes så meget efter at blive holdt af netop som det er. Derfor er længslen efter at blive set og frygten for at blive set to stærke kræfter, som er i spil på samme tid. Det er meget svært at stå som menneske.
Når tiden er rigtig til at gå forsigtigt ind i sprækken, viser en fin, fin sårbarhed viser sig. Vi er inde ved det helt inderste og det allermest sårbare, som vi har gemt fra os selv og alle andre altid. Det er en virkelig smuk og forløsende oplevelse.
Samarbejdet mellem mig og klienten er vigtigt. Fordi det er sårbart. Fordi det føles farligt. Jeg oplever, at det er spiller en stor rolle, at jeg selv har gået igennem det arbejde som klient i min egen proces.
Potentialet i at arbejde med skam i kropsterapien
Skammen har ligget gemt og maskeret inde i vores kerne helt fra vi var små. Det tager tid at få lov at komme tæt på den. Og det skal tage tid at komme tæt på den. For det ville være alt for voldsomt, hvis vi blottede skammen i et pludseligt ryk. Ligesom hvis vi havde levet i et mørkt rum i mange år og pludseligt blev udsat for kraftigt sollys. Da ville vi også trække os og krympe os.
Det kræver mod af mine klienter at arbejde med sin skam i kropsterapi. Min oplevelse fra min egen terapi er, at det har været det mest sårbare arbejde, som jeg har gjort. Husk på, at arbejdet med skam er helt ind til kernen af det, der opleves helt forkert og u-elskeligt hos os.
Min oplevelse er også, at vores fantasi om hvor mørk, grim og udslettende skammen er, kan få os til at gå udenom alt for længe. Og det er vigtigt at huske på, at skammen er som den mørke side af det, som vi ønsker os allerhøjest: at føle os elskede ligesom vi er. Med fejl og mangler og uden præstation og hårdt arbejde.
Det er denne ubetingede kærlighed, som kan hele den smerte, som vi har med os fra barndommen. Og det er her potentialet i at arbejde skammen ligger.
Skam står i vejen for det, som vi længes efter
Når skammen ligger ubearbejdet bag sprækken dybt inde i kroppen forhindrer den, at vi får den ubetingede kærlighed, som vi ønsker os. Fordi skam beskytter os mod mere smerte ved at isolere os i de relationer, som kan give os den ubetingede kærlighed. Skammen kan endda beskytte os så meget, at den ødelægger vores håb om nogensinde at kunne opleve kærligheden.
Skam kan opløses gennem omsorg og nærvær. Som kropsterapeut arbejder jeg med omsorg og nærvær – fordi jeg som menneske selv har gået vejen i min egen terapi proces.
Ved at se og arbejde kropsligt med skammen i det rigtige tempo, opløser vi skammens magt. Det gør vi gennem et fint og respektfuldt arbejde med kroppen.
Vi skaber plads og tro på den ubetingede kærlighed.
I min optik er det det vigtigste arbejde, vi kan gøre for os selv.
Vil du arbejde med svære følelser i kropsterapi?
Du er velkommen til at ringe til mig på 40102621, hvis du vil tale med mig om, hvordan min kropsterapi kan hjælpe dig med din skam.
Du kan også booke en tid til en behandling. Det gør du via nedenstående knap, som tager dig over i mit bookingsystem.
Ønsker du at booke din tid over telefon, ringer du på 40102621.
Vil du vide mere om kropsterapi for svære følelser?
Vil du læse om Lenes oplevelse med at arbejde med skam i kropsterapi, så læs med her: Lenes arbejde med skam i kropsterapi
Vil du læse om det udbytte, som andre klienter har fået ved at arbejde med deres skam hos mig, så klik dig ind på to klienthistorier her: To klienters arbejde med skam
Vi er alle født til at kunne føle skam. Skam er en vigtig del af vores sociale tilpasningsevne. Det kan du læse mere om her: skammens positive egenskaber
Du kan også lytte til en podcast om krop og følelser her: Podcast om kropsterapi