Her kan du læse med om Peder, der arbejdede sig ud af svære følelser med kropsterapi. Kropsterapien hjalp Peder ned i kroppen, så han kunne styrke kontakten til hans krop, lære dens sprog at kende og arbejde med de svære følelser. Det har styrket Peders evne til at navigere i det, som livet byder på.
Læs Peders oplevelse af kropsterapi:
Min oplevelse er at Pernille formår at skabe nogle, helt igennem trygge rammer, der for mig har gjort det muligt, at arbejde med de mest sårbare dele af mig selv. Pernille formår desuden at dosere den, for mig, helt rette kombination af kærligt nærvær, inddragelse af egen livserfaring, faglighed og intuition, der gør det muligt at arbejde med og gennemleve “svære” følelser og komme godt ud på den anden side. Jeg oplever at Pernille anvender en “ud-af-hovedet” og ned i kroppen tilgang, som er effektiv uden en masse snak og at den tilgang er med til at øge min egen kropsforståelse, og dermed min egen evne til at hjælpe mig selv. Pernilles måde at arbejde på giver rigtig god mening for mig, og jeg kan i høj grad anbefale behandlinger hos Body Peak med Pernille.
Kilde: Google anmeldelse
Hvad er svære følelser?
Svære følelser kan være følelser som sorg, skam, skyld og vrede. Det kan også være følelser, der knytter sig til vores selvværd, fx en følelse af være forkert eller ikke at være god nok.
Vores individuelle erfaring med følelser er med til at styre, om en følelse er svær for os. Et par eksempler:
- Er vi vokset op i en familie, hvor vores sorg er blevet rummet, mødt og fået en sund plads, står vi formentligt bedre rustet til at føle og bearbejde sorg som voksne
- Har vi oplevet at vores vrede ikke er blevet accepteret op igennem vores opvækst kan vi få problemer med at håndtere vrede som voksne.
Det er naturligvis nogle forenklede eksempler, som blot skal vise, at vores erfaring med følelser bl.a. er påvirket af, hvad vi har med af os erfaringer omkring følelser. Erfaringerne er ofte dannet tidligt i vores liv, fordi vi som børn har følt og udtrykt vores følelser frit til at begynde med. Vi har som små børn ingen vurdering af følelser. Først når vores følelser bliver mødt af den voksne omverden, danner børn en vurdering og erfaring med følelserne.
Derfor kan sorg være en følelse, som kan virkelig svær for nogle – mens vrede kan være lige svær for nogle andre.
Hvorfor er svære følelser…svære?
Svære følelser kan være svære, fordi vi helst vil undgå at mærke dem. Eller fordi vi ikke ved, hvordan vi skal håndtere dem. Det er igen erfaringen med følelserne, der spiller ind her.
Når vi undgår følelser eller ikke håndterer følelserne, så får vi ikke bearbejdet dem. Det kan på den korte bane opleves som at vi ikke mærker følelsen. Det kan vi fx gøre ved at arbejde meget, dyrke meget sport eller på anden måde holde os beskæftiget, så vi går udenom at føle følelsen.
Men følelsen er ikke forsvundet. Den er allerhøjst bragt til tavshed. Følelsen ligger stadig i kroppen. Mere om det i næste afsnit.
Hvordan kan svære følelser opleves?
Jeg hører ofte mine klienter sige, at de er bange for at gå ind følelsen. Det føles som om, at følelsen kan overtage alt. De siger fx:
- “Hvis jeg først begynder at græde, så er jeg bange for, at jeg aldrig kan stoppe igen”. Eller
- “Hvis jeg først giver slip på denne vrede, så er den så voldsom, at den vil ødelægge noget, der ikke kan repareres”.
Jeg tænker, at det er naturlig reaktion. Når en følelse har været holdt inde længe, opleves det som, at følelsen kan få overtaget, hvis den får plads. Og det har mange ikke mod og lyst til at gå ind i alene.
Men vi er ikke vores følelser. Vi har vores følelser.
Når vi giver os selv plads til en følelse, vil vi derfor erfare, at vi kan mærke følelsen. Vi kan udtrykke den. Den gennemstrømmer kroppen eller dele af kroppen. Og følelsen dæmper sig igen. Herefter vil vi føle os lettede fra følelsen. Du kender det måske efter have taget en ordentlig hulketur.
Hvordan hænger svære følelser sammen med kroppen?
Når vi har svære følelser, som vi ikke bearbejder, hjælper kroppen os med at håndtere følelsen ved at spænde op rent fysisk. Kroppen indkapsler følelserne i fysiske spændinger, så følelserne bliver indeni os og ikke kommer til udtryk.
Måske kan du genkalde dig at have set, hvordan en vred person knuger sine hænder sammen – eller en sorgfuld person, der knuger sig sammen på forsiden af overkroppen? Det er eksempler på, hvordan kroppen spænder op for at holde følelsen inde.
På den måde kan kroppen både holde følelsen inde og hjælpe os til, at vi ikke mærker følelsen så meget.
Det kan kroppen gøre længe. Men når vi lever vores liv, kommer vi hele tiden ud for ting og episoder, som påvirker vores følelser. Bliver der mere og mere, som kroppen skal holde på, bliver det med tiden for meget for kroppen. Når den igennem for lang tid har spændt for meget op, begynder kroppen at sige fra.
Det kan kroppen gøre med smerter. Spændinger bliver til smerter, som vi bliver nødt til at tage os. Det kan fx være smerter i lænd, skuldre eller nakke.
Når kroppen er på overarbejde med at håndtere svære følelser, kan man sige, at der efterlades mindre plads til positive følelser. Ligesom de svære følelser, bor de positive følelser også i kroppen. Men de positive følelser får trange kår, hvis svære følelser har taget pladsen. De svære følelser stiller sig efterhånden i vejen for et liv med glæde og god livskvalitet.
Hvordan kan man arbejde sig ud af svære følelser med kropsterapi?
Kropsterapi arbejder med sammenhængen mellem krop og følelser. Det betyder, at kropsterapien er en vej til at arbejde med følelserne nede i kroppen, hvor følelserne er indkapslet i kroppens spændinger.
Via et arbejde med kroppen kan følelserne mærkes, udleves og forløses. Det kropslige arbejde består bl.a. af pulseringer, dybe tryk, stræk og et fokuseret arbejde med åndedrættet.
Du kan se mere om kropsterapi og svære følelser i disse to film:
Vil du også arbejde dig ud af svære følelser med kropsterapi?
Du kan booke din tid til behandling her.
Jeg glæder mig til at møde dig.
Nysgerrig på mere viden om kropsterapi og svære følelser?
Du kan læse mere om, hvordan jeg arbejder med svære følelser i kropsterapi her: Kropsterapi for svære følelser eller lyt til en god podcast her: Podcast: Hvordan håndterer vi følelser? – (manuvision.dk)