Smerter eller spændinger i nakken lige før din ferie?

Af Pernille Ovesen, uddannet Manuvision kropsterapeut og Manuvision chok/traumebehandler

Kropsterapi mod smerter og spændinger i nakken kan hjælpe dig, hvis du får ondt i nakken lige før din ferie. Det kan du læse om her – og også om, hvad du selv kan gøre ved smerterne og spændingerne i nakken. 

Travlhed før ferien kan give smerter og spændinger

Din ferie nærmer sig, og du glæder dig. Du trænger til at holde ferie, koble af fra hverdagen og lade batterierne op.

Men inden du kan starte ferie, er der meget, du skal nå på jobbet. Ting, der skal afsluttes, inden du kan sætte autosvar på din mail for at holde ferie. 

Du mærker, hvordan nakken og skuldrene spænder op. Du har måske lidt hovedpine. Måske kører tankerne om alt det, du skal nå rundt i hovedet, når du skal sove om aftenen. Maven giver måske lidt problemer. 

Hvis du generelt oplever en god balance mellem dit arbejde og din fritid, er det ikke usundt for dig at have et par uger med travlhed. 

Dog kan det være, at de første dage eller måske endda den første uge af din ferie går med at falde ned i tempo. Sådan er det, fordi vi som levende væsner skal omstille os fra travlheden både fysisk og mentalt, før den afslappede tilstand kan indfinde sig.

Hvad kan du selv gøre ved smerter og spændinger i nakken?

Der er flere ting, som du selv kan gøre, hvis du oplever smerter og spændinger i nakken. 

Hold pauser:

Når vi har travlt, taber vi let overblikket. Det kan være med til at fastholde os i en oplevelse af, at vi har travlt. Derfor er det vigtigt at holde korte pauser i løbet af arbejdsdagen. Pauser kan være mange ting, her er nogle eksempler: 

 • sidde stille lidt uden at gøre noget og bare lade tankerne fare
 • gå en kort tur. Det kan være en tur ud med skraldeposen, en tur rundt om blokken eller en tur i haven
 • gå en omvej ud for at hente dit print på arbejdet

Selv helt korte pauser har en værdi. Pauserne er med til at berolige din krop og dit sind. Du kan kombinere de korte pauser med den øvelse for vejrtrækning, som jeg gennemgår nedenfor. 

Øvelse for vejrtrækning: 

Når vi har travlt, bliver vores vejrtrækning ofte kort og foregår øverst i brystkassen. Det er et tegn på, at kroppen er i beredskab til at klare meget. Det er vigtigt, at du skabe små pauser i travlheden, hvor du trækker vejret dybt. Den dybe vejrtrækning er med til at berolige din krop og dit sind. Det gør en stor forskel i en periode med stor travlhed. 

Du kan bruge denne øvelse for din vejrtrækning: 

 1. Træk vejret ind, mens du tæller til 4. Fokuser på, at få vejrtrækningen helt ned i maven
 2. Hold vejret inde, mens du tæller til 2. 
 3. Slip vejret langsomt, mens du tæller til 6
 4. Tæl ti 2, før du trækker vejret ind

Gentag øvelsen gennem 2 minutter. 

Øvelsen er også god at lave lige før, du skal sove. Øvelsen hjælper kroppen til at slappe af og det er noget af det bedste, du kan gøre for dig selv inden natten. Især, hvis du har oplevet, at din søvn er påvirket af at du har travlt. 

Øvelser mod smerter og spændinger i nakken: 

Du kan også bruge de små pauser til at sænke skuldrene og afspænd nakken. Her er et par lette øvelser, som du kan lave på din arbejdsplads på 3-5 minutter:

Skulderøvelse 1

Træk skuldrene op til ørerne. Træk vejret dybt ind og hold skulderen spændt op til ørerne. På udåndingen slipper du skuldrene, så de sænker sig helt ned på plads. Gentag et par gange.

Skulderøvelse 2

Kør dine skuldre rundt med armene hængende ned lags siden af kroppen. Tag 10 rulninger forlæns og 10 rulninger baglæns.

Nakkeøvelse 1

Læg dit højre øre mod højre skulder. Her mærker du et stræk på venstre side af nakken. Tæl til 10, mens du lader hovedets vægt gøre arbejdet. Løft herefter højre hånd op over hovedet for at lægge den på venstre side af hovedet. Her kan du forsigtigt øge strækket på venstre side af nakken.

Gentag på modsatte side af nakken ved at lægge venstre øre mod venstre skulder. Til igen til 10. Læg herefter venstre hånd på højre side for forsigtigt at øge strækket.

Nakkeøvelse 2

Læg igen dit højre øre mod højre skulder. Rul herefter hovedet først ned mod brystet og derefter over til venstre skulder. Rul tilbage til højre. Gentag et par gange. Læg mærke til, om der er områder i nakken, der er særlig spændte. Giv de områder lidt ekstra opmærksomhed ved at rulle et par ekstra gange frem og tilbage.

Er der mere, du selv kan gøre mod smerter og spændinger i nakken inden din ferie?

Disse øvelser er sammen med den dybere vejrtrækning med til at afspænde din krop. Det løser ikke problemet med for meget arbejde, men det er enkle tiltag, hvor du kan tage dig af dig selv og din krop i travlheden.

Stress og anspændthed lagrer sig ikke kun i nakken og skuldrene. Hele kroppen spænder op, når vi skal nå for meget inden ferien. Derfor kan det være godt for dig at være opmærksom på at tage sig lidt ekstra af dig selv i perioden op til ferien. Det kan du gøre på flere måder. Læs videre for at se, hvad kropsterapi kan gøre for dig.  

Du finder mere inspiration til, hvad du selv kan gøre ved smerter og spændinger i nakken her: Hvad kan du selv gøre ved smerter i nakken

Kropsterapi mod smerter og spændinger i nakken – før din ferie

Jeg arbejder i kropsterapien mod spændinger og smerter i nakken med både

 • en væsentlig lindring af dine smerter her og nu 
 • at styrke din fysiske og følelsesmæssige tilstand, så du undgår spændinger og smerter i nakken i en længere periode.

I kropsterapi behandlingen arbejder jeg med:

 • Pulsering: Jeg sætter gang i kroppen med pulsering. Når vi har haft travlt, har vi typisk spændt op. Spændinger giver blokeringer i kroppen og det er vigtigt at hjælpe kroppens eget naturlige flow i gang igen. Pulseringerne er også med til at øge kroppens energi.
 • Fysisk afspænding: I forlængelse af pulseringen, vil jeg arbejde med at løsne de fysiske spændinger, især omkring nakken, skuldre og ryg. Det lindrer smerterne på smertestedet. Ofte har smerter og spændinger i nakken også givet spændingshovedpine. I så fald vil jeg også arbejde på selve hovedet.
 • Åndedrættet: I behandlingen arbejder jeg med at få din vejrtrækning ned i kroppen igen. På den måde hjælper din vejrtrækning med at holde kroppen mere afspændt, også efter behandlingen. Når vi har ubehag fra spændinger og smerter i nakken, bliver vores åndedræt typisk lidt mere presset. Det betyder en kort vejrtrækning, der ikke kommer så dybt ned i kroppen.
 • Følelsesmæssige temaer: Når vi har været igennem en periode med stor travlhed, har vi typisk fortængt vores følelser. Vi har ikke haft tid til at tage os af følelserne, når vi er fokuserede på at nå i mål med vores opgaver inden ferien. Når åndedrættet og de fysiske spændinger løsnes og pulseringen har vækket kroppen, kommer de fortrængte følelser op til overfladen. Ved at arbejde med disse følelser i behandlingen, kan du finde en indre lettelse, som støtter dig til en smertelindret nakke i længere tid.

Du kan læse mere om kropsterapi mod smerter og spændinger i nakken her: Kropsterapi mod smerter og spændinger i nakken

Har du fået et hold i nakken, kan du læse mere om kropsterapi mod hold i nakken her: Kropsterapi mod hold i nakken

Vil du have kropsterapi mod smerter og spændinger i nakken før din ferie?

Jeg oplever, at mange klienter søger kropsterapi mod smerter og spændinger i nakken lige op til deres ferie. Ofte fortæller de, at de skal køre på bilferie eller ud på en længere flyvetur og derfor ikke kan se sig ud af sidde stille længe med smerterne og spændingerne i nakken. 

Jeg oplever også, at mine klienter har en god effekt af behandlingen. Og at blot én behandling gør en markant forskel, når der er tale om smerter og spændinger, der har bygget sig op på et par uger op til ferien. 

Du kan booke din tid til behandling via bookingknappen herunder. Finder du ikke en tid, der passer, kan du ringe til mig på 4010 2621. Det kan ofte lade sig gøre at finde en akut tid.  

Jeg glæder mig til at møde dig.

Vil du vide mere om kropsterapi for smerter og spændinger i nakken?

I bogen ‘Kropslig intelligens’ beskriver Manuvision parter og kropsterapeut Kristoffer Glavind Kjær, hvordan kropsterapi arbejder med smerter og spændinger i nakken. Du kan læse mere om borgen her: Kropslig intelligens

Du kan læse mere om kropsterapi for smerter og spændinger i nakken her: Manuvision kropsterapi for nakken


Kunders oplevelser

BODY PEAK v./Pernille Ovesen

Med kundernes egne ord:

Maria Bonnerup Februar 2021

Google
Pernille skaber et super trygt rum. Et rum hvor man for en stund kan slappe af og samtidig give slip. Der er ingen tvivl om at Pernille, med sin medfødte intuition og de redskaber hun har tillært sig, giver en super god kropsterapi. Jeg har fået 3 behandlinger indtil videre, og glæder mig til at restriktionerne lukker op igen, så jeg kan fortsætte mit forløb. Mange varme anbefalinger her fra!

Sabine Bjørg Jensen Januar 2021

Google
Pernille er fantastisk til at lytte med ører, hjerte og hænder. Hun finder hurtigt ud af, hvor 'skoen trykker' i ens krop og sind og hun har også evnen til at hjælpe kroppen af med fastlåste traumer. Pernille kan jeg varmt anbefale til alle, der er klar til at lytte til deres krop, hvor svarene på gamle (ubevidste) mønstre og sorger ofte sidder gemt.

Peder Eliassen Januar 2021

Google
Min oplevelse er at Pernille formår at skabe nogle, helt igennem trygge rammer, der for mig har gjort det muligt, at arbejde med de mest sårbare dele af mig selv.
Pernille formår desuden at dosere den, for mig, helt rette kombination af kærligt nærvær, inddragelse af egen livserfaring, faglighed og intuition, der gør det muligt at arbejde med og gennemleve “svære” følelser og komme godt ud på den anden side.
Jeg oplever at Pernille anvender en “ud-af-hovedet” og ned i kroppen tilgang, som er effektiv uden en masse snak og at den tilgang er med til at øge min egen kropsforståelse, og dermed min egen evne til at hjælpe mig selv. Pernilles måde at arbejde på giver rigtig god mening for mig, og jeg kan i høj grad anbefale behandlinger hos Body Peak med Pernille.

Annette Juel December 2020

Google
Meget tryg og behagelig oplevelse at være hos Pernille 11. december 2020.
Mine spændinger og smerter i venstre hofte er blevet løsnet og vi havde et super samarbejde undervejs, så jeg har booket en ny tid :)
Kan klart anbefale Pernille, hendes behagelige væsen og effektive behandlingsform. Hun tager også alle corona-forholdsregler så på dén måde følte jeg mig også tryg.
Og en dejlig the hun serverer ;)

Nicholas S December 2020

Google
I det sted mellem videnskab og intuition, hvor magien rigtig finder sted. Her finder Body Peak med Pernille Ovesen sig.
En meget spændende og behagelig oplevelse, hvor selv de tryk som rammer et ømt sted, føles tiltrængt og velkommen.
Jeg vil helt klart komme igen, for jeg føler at Pernilles kyndige behandlinger er det næste skridt i helbredelsen af flere skader som har hærget min krop de seneste år. Helt klart tiden og pengene værd.

Yvonne Uldall Oktober 2020

Google
Jeg har fået tre fantastiske behandlinger af Pernille/Body Peak. Jeg gik til behandlingerne, fordi jeg havde smerter og spændinger i kroppen, især i min højre side af kroppen, hvor jeg netop var blevet opereret for en brækket arm. Pernilles behandling løsnede min krop rigtig godt op og gav en "simrende" følelse af ro og forunderlig energi i kroppen. Især kunne jeg mærke, at der kom liv i min højre side og i den brækkede arm. Pernille er meget lyttende og nærværende og finder på forunderlig vis ind til punkter i kroppen, der har behov for at blive løsnet. Jeg føler mig helt tryg ved, at Pernille giver netop den behandling til kroppen, som jeg havde brug for, for at kunne gå let videre

Carsten Oktober 2020

Google
Rigtig god behandling af mine lændesmerter. Det kan jeg anbefale. Jeg følte mig tryg i Pernilles hænder.

Camilla Sebelius Oktober 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Selina Shipley September 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Lotte Petersen September 2020

Google
Verdens bedste oplevelse! Jeg var hos Pernille, da jeg har rigtigt mange spænder i både lænd og skuldre. Vi var det hele igennem, og Pernille var og ER den mest fantastiske person jeg længe har mødt! Så utrolig nede på jorden, virkelig behagelig og så super sød! Og ikke mindst professionel! - Jeg gik derfra med en følelse i kroppen, jeg ikke har haft længe! En fantastisk følelse, af ny energi og uden spændinger!

Der er nu gået et par dage, og det er kun blevet bedre, jeg har virkelig fået mere overskud og energi til hverdagen, og min krop har det bare 100 gange bedre end før. Ingen spændinger eller låsninger, min krop er fri og jeg elsker det! Kan virkelig varmt anbefale Pernille, Jeg kunne ikke have valgt et bedre sted!
Læs mere...