Konsekvenser af søvnmangel

Af Pernille Ovesen, uddannet Manuvision kropsterapeut og Manuvision chok/traumebehandler

Læs med her om konsekvenser ved søvnmangel. Vi ved alle godt, at det er noget skidt at så for lidt søvn – her kigger jeg lidt nærmere på de mest almindelige konsekvenser ved søvnmangel.

Der bliver forsket mere og mere i søvnmangel og hvad søvnmangel gør ved os. Forskere anser søvnmangel for at være lige så farligt som svær overvægt, og søvnmangel regnes for at være katalysator for en række andre sygdomme.

Følgende er ikke opmuntrende læsning. Men vigtig, fordi det kan hjælpe os til at tage vores søvn alvorligt – og måske også give os motivation til at gøre noget ved vores søvnproblemer. For der er meget, vi kan gøre for vores søvn. Det kan du læse mere om her: 10 gode råd mod søvnproblemer og søvnløshed

De mulige konsekvenser ved søvnmangel

Søvnmangel kan medføre bl.a.:

Influenza: I følge en amerikansk undersøgelse, øges risikoen for at blive smittet med influenza med 4 gange, hvis vi sover mindre end 7 timer pr. nat sammenlignet med en, der sover 8 timer pr. nat.

Uregulerede følelser: Ved søvnmangel kan hjernens følelsescentre reagere op til 60% mere, sammenlignet til, når vi er udhvilede. Det kan gøre os grådlabile eller en kortere lunte. Det kan påvirke dine nære relationer og dit arbejdsliv

Vægtøgning: Den energi, som vi mangler at få fra søvnen, kan vi komme til at forsøge at spise os til. Typisk tager vi større portioner og har en større trang til letomsættelige kalorier, der hurtigt giver os mere energi.

Diabetes: Søvnmangel kan øge kroppens kortisolniveau. Kortisol er et naturligt hormon i kroppen, som forbereder kroppen på længerevarende stress, fx ifm en skilsmisse. Det høje niveau af kortisol kan give insulinresistens, som er det, der kan udvikle sig til diabetes 2.

Forhøjet blodtryk: Søvnmanglen øger risikoen for at få forhøjet blodtryk. Nogle forskere regner for at kunne påvirke blodtrykket på lige fod med stress, rygning og passiv livsstil. I følge forskere øges risikoen for forhøjet blodtryk som følge af søvnmangel både hos unge og ældre.

Huden ældes: Ved søvnmangel kan der svinde noget elasticitet i huden. Det er et ældningstegn sammen med rynker. Dertil kommer ofte røde øjne og rander under øjnene.

Iskæmisk hjertesygdom: Søvnmangel fører bl.a. til højere hjertetakt og forsnævrede blodkar. Det er nogle af de forhold, der øger risikoen for iskæmisk hertesygdom, der er en kronisk hjertesygdom relateret til forsnævrede blodkar i hjertet.

Prostatakræft: Forskere anser risikoen for at få prostatakræft som dobbelt så stor hos mænd, der har søvnmangel som blandt mænd, der får nok søvn.

Dårligere sædkvalitet: Mænd, der sover dårligt, kan opleve en dårligere sædkvalitet. Kvaliteten kan reduceres ganske meget, hvis søvnmanglen står på igennem længere tid.

Hvad kan du selv gøre ved søvnløshed og søvnproblemer?

Der er heldigvis meget, som du kan gøre for din søvnkvalitet selv. Du kan starte med 10 gode råd mod søvnløshed og søvnproblemer her: 10 gode råd mod søvnløshed og søvnproblemer

Har du brug for hjælp til at få din gode søvn tilbage, så kan kropsterapi være en mulighed for dig. I kropsterapien arbejder jeg med de fysiske og følelsesmæssige temaer, der står i vejen for din gode søvn:

  • Fysiske spændinger: Efter en periode med søvnproblemer opstår der typisk fysiske spændinger i kroppen. De spændinger løsner jeg i kropsterapien. fordi det er en forudsætning for at kunne slappe af, inden du skal sove.  
  • Åndedrættet: I kropsterapien fokuserer jeg på at gøre dit åndedræt lettere, friere og dybere. Åndedrættet kommer dybere ned i kroppen, og det hjælper kroppen til at slappe. Når du om aftenen skal sove, vil det frie og dybe åndedræt hjælpe dig til at slappe af hjælpe søvnen på vej.
  • Følelsesmæssige temaer: Ofte knytter der sig nogle følelsesmæssige temaer til søvnløshed og søvnproblemer. Det kan være frygt for fremtiden, bekymringer for de nærmeste og stress pga. pres. Følelser, der hober sig op i kroppen, kan forstyrre nattesøvnen. Når de fysiske spændinger i kroppen løsnes og åndedrættet lettes, bliver der plads til følelserne. I kropsterapien får de plads til at blive følt og forløst. Det kan have en stor betydning for din søvn.

Vil du til kropsterapi mod søvnløshed og søvnproblemer?

Du kan booke din tid til behandling her:

Du er velkommen til at ringe til mig på 4010 2621, hvis du har spørgsmål til behandlingen. Du kan også læse mere om kropsterapi mod søvnløshed og søvnproblemer her: Kropsterapi mod søvnløshed og søvnproblemer

Vil du vide mere om søvnens betydningen for din livskvalitet og sundhed?

Jeg synes, at Chris MacDonalds bog: “Ikke til forhandling” er en virkelig god bog om bl.a. søvnens betydning for vores livskvalitet og sundhed. Den er god, fordi den er baseret på ca. 20 års forskning, hvor resultaterne og deres betydning er beskrevet på en vedkommende og tilgængelig måde. Læs mere om bogen her: Ikke til forhandling

Kilder: Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers, 22(5), 872-879.  American journal of epidemiology, 177(10), 1027-1037. Diabetes care, 29(3), 657-661. Journal of Internal Medicine, 211(S660), 69-83.Short sleep duration as a risk factor for hypertension: analyses of the first National Health and Nutrition Examination Survey. hypertension, 47(5), 833-839. Archives of internal medicine, 169(1), 62-67. The human emotional brain without sleep—a prefrontal amygdala disconnect. Current Biology, 17(20), R877-R878.


Kunders oplevelser

BODY PEAK v./Pernille Ovesen

Med kundernes egne ord:

Maria Bonnerup Februar 2021

Google
Pernille skaber et super trygt rum. Et rum hvor man for en stund kan slappe af og samtidig give slip. Der er ingen tvivl om at Pernille, med sin medfødte intuition og de redskaber hun har tillært sig, giver en super god kropsterapi. Jeg har fået 3 behandlinger indtil videre, og glæder mig til at restriktionerne lukker op igen, så jeg kan fortsætte mit forløb. Mange varme anbefalinger her fra!

Sabine Bjørg Jensen Januar 2021

Google
Pernille er fantastisk til at lytte med ører, hjerte og hænder. Hun finder hurtigt ud af, hvor 'skoen trykker' i ens krop og sind og hun har også evnen til at hjælpe kroppen af med fastlåste traumer. Pernille kan jeg varmt anbefale til alle, der er klar til at lytte til deres krop, hvor svarene på gamle (ubevidste) mønstre og sorger ofte sidder gemt.

Peder Eliassen Januar 2021

Google
Min oplevelse er at Pernille formår at skabe nogle, helt igennem trygge rammer, der for mig har gjort det muligt, at arbejde med de mest sårbare dele af mig selv.
Pernille formår desuden at dosere den, for mig, helt rette kombination af kærligt nærvær, inddragelse af egen livserfaring, faglighed og intuition, der gør det muligt at arbejde med og gennemleve “svære” følelser og komme godt ud på den anden side.
Jeg oplever at Pernille anvender en “ud-af-hovedet” og ned i kroppen tilgang, som er effektiv uden en masse snak og at den tilgang er med til at øge min egen kropsforståelse, og dermed min egen evne til at hjælpe mig selv. Pernilles måde at arbejde på giver rigtig god mening for mig, og jeg kan i høj grad anbefale behandlinger hos Body Peak med Pernille.

Annette Juel December 2020

Google
Meget tryg og behagelig oplevelse at være hos Pernille 11. december 2020.
Mine spændinger og smerter i venstre hofte er blevet løsnet og vi havde et super samarbejde undervejs, så jeg har booket en ny tid :)
Kan klart anbefale Pernille, hendes behagelige væsen og effektive behandlingsform. Hun tager også alle corona-forholdsregler så på dén måde følte jeg mig også tryg.
Og en dejlig the hun serverer ;)

Nicholas S December 2020

Google
I det sted mellem videnskab og intuition, hvor magien rigtig finder sted. Her finder Body Peak med Pernille Ovesen sig.
En meget spændende og behagelig oplevelse, hvor selv de tryk som rammer et ømt sted, føles tiltrængt og velkommen.
Jeg vil helt klart komme igen, for jeg føler at Pernilles kyndige behandlinger er det næste skridt i helbredelsen af flere skader som har hærget min krop de seneste år. Helt klart tiden og pengene værd.

Yvonne Uldall Oktober 2020

Google
Jeg har fået tre fantastiske behandlinger af Pernille/Body Peak. Jeg gik til behandlingerne, fordi jeg havde smerter og spændinger i kroppen, især i min højre side af kroppen, hvor jeg netop var blevet opereret for en brækket arm. Pernilles behandling løsnede min krop rigtig godt op og gav en "simrende" følelse af ro og forunderlig energi i kroppen. Især kunne jeg mærke, at der kom liv i min højre side og i den brækkede arm. Pernille er meget lyttende og nærværende og finder på forunderlig vis ind til punkter i kroppen, der har behov for at blive løsnet. Jeg føler mig helt tryg ved, at Pernille giver netop den behandling til kroppen, som jeg havde brug for, for at kunne gå let videre

Carsten Oktober 2020

Google
Rigtig god behandling af mine lændesmerter. Det kan jeg anbefale. Jeg følte mig tryg i Pernilles hænder.

Camilla Sebelius Oktober 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Selina Shipley September 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Lotte Petersen September 2020

Google
Verdens bedste oplevelse! Jeg var hos Pernille, da jeg har rigtigt mange spænder i både lænd og skuldre. Vi var det hele igennem, og Pernille var og ER den mest fantastiske person jeg længe har mødt! Så utrolig nede på jorden, virkelig behagelig og så super sød! Og ikke mindst professionel! - Jeg gik derfra med en følelse i kroppen, jeg ikke har haft længe! En fantastisk følelse, af ny energi og uden spændinger!

Der er nu gået et par dage, og det er kun blevet bedre, jeg har virkelig fået mere overskud og energi til hverdagen, og min krop har det bare 100 gange bedre end før. Ingen spændinger eller låsninger, min krop er fri og jeg elsker det! Kan virkelig varmt anbefale Pernille, Jeg kunne ikke have valgt et bedre sted!
Læs mere...