I dette blogindlæg kan du læse om symptomer på angst og om, hvordan angst kan påvirke dit liv.
Hvad er sund angst – og hvornår er angsten en lidelse?
Før vi dykker ned i symptomerne på angst, er det vigtigt at forstå, hvad angst egentlig er. Angst er en naturlig reaktion på potentielle trusler eller farer og kan manifestere sig på forskellige måder, herunder fysiske reaktioner som hjertebanken, åndedrætsbesvær og muskelspændinger. Det, vi mærker, er nervesystemet. Nervesystemet er gået i beredskab og gør kroppen klar til at bringe os ud af trusler og farer. Det er her, at vi oplever, at vi tænker hurtigere, reagerer hurtigere og vi kan løbe stærkere.
Vi skal kunne mærke angst, fordi angst får os til at reagere, hvis noget kan blive farligt for os. Målet er at bringe os ud af den farlige situation.
Men når vi har en angstlidelse, mærker vi symptomerne i situationer, der ikke er så farlige, som nervesystemet oplever. Det skyldes, at der er lagret nogle erfaringer i kroppen, som får nervesystemet i øget beredskab, når noget minder om noget, som vi tidligere har oplevet som farligt. Her kan angst blive en lidelse, som tynger vores livskvalitet, fordi vi undgår situationer, der kan give os angstsymptomer.
Vi undgår situationer, der kan trigge angst, fordi angstsymptomerne er så ubehagelige. Ved angst er kroppen i overlevelses-gear, og det er meget ubehageligt at opleve, både i selve situationen og bagefter, hvor det kan være svært at finde ro i kroppen igen.
Fysiske angstsymptomer
Her følger en liste over nogle af de fysiske symptomer på angst:
- Hjertebanken
- Fysisk ubehag, fx trykken for brystet eller kvalme
- Muskelspændinger, fx i kæber, lår, skuldre og arme
- Indre uro
- Hyperventilation
- Rystelse i kroppen
- Svedeture, fx i håndflader, under armene eller over hele kroppen.
- Tør mund
- Søvnløshed
- Klump i halsen/synkebesvær
- Bekymringstanker/tankemylder
Psykiske angstsymptomer
Angst giver også en række psykiske symptomer:
- Indre anspændthed
- Katastrofetanker
- Forsøg på at skabe kontrol
- Skamfølelse
- Lav selvtillid
- Lavt selvværd
- Øget selvbevidsthed
- Paniktanker
- Ensomhed
- Øget sensitivitet
- Glemsomhed
- Glædeløshed
- Tristhed
I kropsterapien arbejder jeg med de fysiske og psykiske angstsymptomer
Angst mærkes i kroppen. Derfor skal kroppen være en del af arbejdet med at slippe ud af angstlidelsen. I kropsterapien arbejder jeg med både de fysiske og psykiske angstsymptomer.
Den første behandling:
Behandlingen starter med en samtale, hvor vi taler om de symptomer, som du mærker og hvornår du mærker symptomerne. Ofte fortæller jeg også om, hvordan jeg har mærket min angst og hvordan jeg håndterer angsten. Det gør jeg, fordi det kan være rart for dig at mærke, at vi er to i rummet, der kender angsten.
Nervesystemet er helt centralt i kropsterapi mod angst, fordi det er nervesystemet som er i øget beredskab, når vi har angst. I den første behandling mærker du, hvordan dit nervesystem føles i kroppen – og du mærker, hvordan nervesystem kan falde til ro.
Jeg løsner også muskulaturen omkring vejrtrækningen, så du mærker en fri vejrtrækning.
Du kan forvente at mærke:
- En fysisk afspændthed
- En større indre ro
- Din vejrtrækning vil føles dybere
- En styrket kontakt til din krop
- En spirende tro på, at angsten kan slippe sit tag i dig
Følgende behandlinger:
I de følgende behandlinger arbejder vi dybere med nervesystemet. Angsten har ophobet spændinger i nervesystemet, og jeg hjælper nervesystemet til at aflade den ophobede spænding. Når den gamle spænding løsnes, vil du opleve, at du får mere rum indeni til at håndtere livet uden at det bliver til angst.
I behandlingerne arbejder vi terapeutisk med det, som giver dig angst. Jeg arbejder med de erfaringer, som kroppen bærer, fordi det er de erfaringer, som får din krop til at reagere med angstsymptomer idag. Det er nænsomt arbejde, hvor jeg arbejder med nervesystemet, kroppens spændinger og vejrtrækning.
Når du mærker vores arbejde i kroppen, vil du opleve en anden forståelse for din angst. Og endnu vigtigere vil opleve, at du kan håndtere angsten i kroppen – netop der, hvor angsten mærkes. Det er en helt anden oplevelse end at arbejde med angst i samtaleterapi.
Du kan forvente at mærke:
- At kunne håndtere nervesystemets beredskab, før det bliver til angstsymptomer
- At kunne bringe nervesystemet ud af beredskab
- En indre følelse af at kunne håndtere det, der tidligere har givet angst
- At slippe det, som har skabt angsten, gennem kroppen.
Jeg er uddannet både kropsterapeut såvel som traumebehandler hos Manuvision. Angst har ofte forbindelse til et traume, så jeg bruger både kropsterapi og traumebehandlingen i arbejdet med din angst.
Jeg har hjulpet mange klienter med angst – både generaliseret angst, social angst og specifik angst, fx. sygdomsangst.
Du kan læse meget mere om kropsterapi mod angst her: Traumebehandling med kropsterapi og om, hvad et traume er her: Hvad er et traume?
Du kan booke din tid til din første behandling ved at vælge intro-behandling her:
Du er velkommen til at booke tiden ved at ringe til mig på 4010 2621. Også hvis du har spørgsmål til behandlingen. Jeg glæder mig til at møde dig.
Vil du vide mere om kropsterapi mod angst?
Vil du vide mere om nervesystemets betydning? – Så lyt med i denne podcast, der stiller skarpt på nervesystemets indflydelse på, hvordan vi har det i krop og psyke: Manuvision podcast