Her kan du læse om, hvad et traume er – og hvordan et traume påvirker både krop og psyke.
Et traume er en fysisk eller psykisk oplevelse eller hændelse, som:
- Vi opfattede som farlig for vores overlevelse. Fordi oplevelse føltes farlig, blev nervesystemets kamp-, flugt-, frys-reaktion aktiveret.
- Vi ikke kunne komme væk fra. Nervesystemets kamp-, flugt-, frys-reaktion formåede ikke at bringe os ud af faren eller væk fra faren.
- Vi ikke efterfølgende fik bearbejdet. Nervesystemets kamp-, flugt-, frys-reaktion blev ikke afladet, og nervesystemets evne til at nedregulere sig har lidt skade, så det er svært at finde ro i kroppen.
Et traumet har en negativ indflydelse på dit liv, fordi det sætter spor i din krop, især i dit nervesystem og dine muskler.
Hvordan påvirker et traume livet?
Et traume kan have en stor indflydelse på, hvordan du oplever verdenen og din måde at være i verdenen på. Det skyldes, at nervesystemet er i et øget beredskab efter traume.
Nervesystemets opgave er at sikre din overlevelse. Den opgave løser nervesystemet ved at arbejde uden om hjernens tanker. Det er derfor, at du kan flytte din hånd fra en varm kogeplade så hurtigt: Kroppen registrerer varmen, og nervesystemet sender en lynhurtig respons ud i kroppen om at flytte hånden. Først bagefter kan du tænke over oplevelsen.
Det øgede beredskab i nervesystemet betyder, at nervesystemet opfatter flere situationer, hændelser og oplevelser som farlige end hos et ikke-traumatisk menneske. På den måde farver et traume hele den måde, som du står i dit liv på og den måde, som du mærker dig selv i verdenen. For at klare livet, må du være på vagt og passe på dig. På den måde er traumet med til at farve, hvordan du oplever dig selv i livet og præger din personlighed. Det kan du mærke i alle områder af dit liv, fx:
- Når du møder et nyt menneske, er du vagtsom, indtil du kan føle dig tryg sammen med det menneske
- Når du sætter dig i din sofa efter en arbejdsdag for at slappe af, kan du opleve, at du har svært ved at falde til ro
- Når du oplever et pres i dit job, kan du få stærke følelser fx vrede, som gør det svært at bevare en god kommunikation med dine kolleger
- Når du oplevet et behov for at isolere dig, fordi livet har budt på for mange indtryk
De psykiske følger af et traume
Nervesystemet har en helt afgørende betydning for, hvordan du psykisk har det. De psykiske følger af et traume kan bl.a. være svære følelser som:
- Vrede
- Håbløshed
- Meningsløshed
- Skam
- Depression
- Bekymringer/tankemylder
- Angst/frygt/utryghed
- Frustration/utilfredshed
De fysiske følger af et traume
Det er ikke kun dit nervesystem, der påvirkes efter et traume. Kroppens muskler er i høj grad også påvirkede, for under den traumatiserende oplevelse spændte musklerne op for at kunne handle på nervesystemets kamp-, flugt-, frys-reaktion.
Det øgede beredskab i nervesystemet efter en traumatisk oplevelse betyder, at musklerne fastholdes i et øget spænd. Musklerne kan ikke spænde af i en krop, hvor nervesystemet er alarmeret.
Det øgede spænd i muskulaturen er i sig selv en stor opgave at fastholde for kroppen, som kroppen bruger meget energi på. Og det har en række af afledte fysiske konsekvenser i kroppen:
- Spændinger i kroppen, især i nakke, skuldre, ryg, lår og knæ
- Sammenbidte spændte kæber
- Uro/sitringer i kroppen
- Mange smerter og skader i kroppens led
- Søvnbesvær
- Svedture
- Migræne
- Klump i halsen/synkebesvær
- Energiforladthed
- Træthed
Hvad kan give traumer?
Afsættet for et traume er en oplevelse eller hændelse, der opfattes som farligt for vores overlevelse. Derfor vil den samme hændelse kunne opleves forskelligt af en 3-årig, en 12-årig og en 20-årig.
Det gør det svært at lave en udtømmende liste over, hvad der kan give traumer. Her følger en række eksempler på, hvad der kan opfattes som farligt for vores overlevelse:
- Fysiske eller følelsesmæssige svigt i barndommen fra forældre
- Utryghed i opvækst, fx pga af misbrug eller sygdom i familien
- Voldsomme begivenheder, fx. trafikuheld
- Mobning
- Overfald
- Voldtægt
- Dødsfald
- Operationer
- Fysiske skader på kroppen
Når vi senere i livet ligger en voksen og rationel vurdering ned over oplevelsen, vil vi ofte ikke anse oplevelsen som voldsom. I situationen kan en akut blindtarmsoperation opleves voldsom for en 7-årig, mens man som voksen kan tænke, at operationen var nødvendig og blev foretaget i trygge omgivelse på hospitalet af en kompetent læge. Den rationelle, modne vurdering af en tidligere oplevelse kan imidlertid ikke berolige nervesystemet eller kroppens spændinger, fordi nervesystemet arbejder udenom hjernens tanker.
I kropsterapien kan du bearbejde dit traume
De fysiske og psykiske følger af et traume gør det ubehageligt at mærke kroppen, og det er svært at slappe af i kroppen. I kropsterapien arbejder vi med traumet gennem kroppen, så det igen bliver rart at mærke kroppen og du igen kan finde ro i kroppen.
I behandlingen lader vi nervesystemet aflade sig, så nervesystemet slipper den ophobede spænding efter traumet. Uden den ophobede spænding fra traumet begynder nervesystemet igen at kunne regulere sig på en sund måde. Det betyder, at nervesystemet kan være i øget beredskab, når der er brug for det – og kan regulere sig ned i afspændthed, når der ikke er fare på færde.
Du kan læse meget mere om traumebehandling med kropsterapi her: Traumebehandling med kropsterapi
Hvis du allerede har læst om traumebehandling med kropsterapi og føler dig klar til at booke din tid til behandling, kan du booke intro-behandlingen via nedenstående knap:
Du er velkommen til at booke tiden ved at ringe til mig på 4010 2621. Også hvis du har spørgsmål til behandlingen. Jeg glæder mig til at møde dig.
Vil du vide mere om traumebehandling med kropsterapi?
Vil du vide mere om nervesystemets betydning i traumebehandling? – Så lyt med i denne podcast, der stiller skarpt på nervesystemets indflydelse på, hvordan vi har det i krop og psyke: Manuvision podcast