Hvad er et traume?

Af Pernille Ovesen, uddannet Manuvision kropsterapeut og Manuvision chok/traumebehandler

Her kan du læse om, hvad et traume er – og hvordan et traume påvirker både krop og psyke.

Et traume er en fysisk eller psykisk oplevelse eller hændelse, som:

 • Vi opfattede som farlig for vores overlevelse. Fordi oplevelse føltes farlig, blev nervesystemets kamp-, flugt-, frys-reaktion aktiveret.  
 • Vi ikke kunne komme væk fra. Nervesystemets kamp-, flugt-, frys-reaktion formåede ikke at bringe os ud af faren eller væk fra faren.
 • Vi ikke efterfølgende fik bearbejdet. Nervesystemets kamp-, flugt-, frys-reaktion blev ikke afladet, og nervesystemets evne til at nedregulere sig har lidt skade, så det er svært at finde ro i kroppen.

Et traumet har en negativ indflydelse på dit liv, fordi det sætter spor i din krop, især i dit nervesystem og dine muskler.

Hvordan påvirker et traume livet?

Et traume kan have en stor indflydelse på, hvordan du oplever verdenen og din måde at være i verdenen på. Det skyldes, at nervesystemet er i et øget beredskab efter traume.

Nervesystemets opgave er at sikre din overlevelse. Den opgave løser nervesystemet ved at arbejde uden om hjernens tanker. Det er derfor, at du kan flytte din hånd fra en varm kogeplade så hurtigt: Kroppen registrerer varmen, og nervesystemet sender en lynhurtig respons ud i kroppen om at flytte hånden. Først bagefter kan du tænke over oplevelsen.

Det øgede beredskab i nervesystemet betyder, at nervesystemet opfatter flere situationer, hændelser og oplevelser som farlige end hos et ikke-traumatisk menneske. På den måde farver et traume hele den måde, som du står i dit liv på og den måde, som du mærker dig selv i verdenen. For at klare livet, må du være på vagt og passe på dig. På den måde er traumet med til at farve, hvordan du oplever dig selv i livet og præger din personlighed. Det kan du mærke i alle områder af dit liv, fx:

 • Når du møder et nyt menneske, er du vagtsom, indtil du kan føle dig tryg sammen med det menneske
 • Når du sætter dig i din sofa efter en arbejdsdag for at slappe af, kan du opleve, at du har svært ved at falde til ro
 • Når du oplever et pres i dit job, kan du få stærke følelser fx vrede, som gør det svært at bevare en god kommunikation med dine kolleger
 • Når du oplevet et behov for at isolere dig, fordi livet har budt på for mange indtryk

De psykiske følger af et traume

Nervesystemet har en helt afgørende betydning for, hvordan du psykisk har det. De psykiske følger af et traume kan bl.a. være svære følelser som:

 • Vrede
 • Håbløshed
 • Meningsløshed
 • Skam
 • Depression
 • Bekymringer/tankemylder
 • Angst/frygt/utryghed
 • Frustration/utilfredshed

De fysiske følger af et traume

Det er ikke kun dit nervesystem, der påvirkes efter et traume. Kroppens muskler er i høj grad også påvirkede, for under den traumatiserende oplevelse spændte musklerne op for at kunne handle på nervesystemets kamp-, flugt-, frys-reaktion.

Det øgede beredskab i nervesystemet efter en traumatisk oplevelse betyder, at musklerne fastholdes i et øget spænd. Musklerne kan ikke spænde af i en krop, hvor nervesystemet er alarmeret.

Det øgede spænd i muskulaturen er i sig selv en stor opgave at fastholde for kroppen, som kroppen bruger meget energi på. Og det har en række af afledte fysiske konsekvenser i kroppen:

 • Spændinger i kroppen, især i nakke, skuldre, ryg, lår og knæ
 • Sammenbidte spændte kæber
 • Uro/sitringer i kroppen
 • Mange smerter og skader i kroppens led
 • Søvnbesvær
 • Svedture
 • Migræne
 • Klump i halsen/synkebesvær
 • Energiforladthed
 • Træthed

Hvad kan give traumer?

Afsættet for et traume er en oplevelse eller hændelse, der opfattes som farligt for vores overlevelse. Derfor vil den samme hændelse kunne opleves forskelligt af en 3-årig, en 12-årig og en 20-årig.

Det gør det svært at lave en udtømmende liste over, hvad der kan give traumer. Her følger en række eksempler på, hvad der kan opfattes som farligt for vores overlevelse:

 • Fysiske eller følelsesmæssige svigt i barndommen fra forældre
 • Utryghed i opvækst, fx pga af misbrug eller sygdom i familien
 • Voldsomme begivenheder, fx. trafikuheld
 • Mobning
 • Overfald
 • Voldtægt
 • Dødsfald
 • Operationer
 • Fysiske skader på kroppen

Når vi senere i livet ligger en voksen og rationel vurdering ned over oplevelsen, vil vi ofte ikke anse oplevelsen som voldsom. I situationen kan en akut blindtarmsoperation opleves voldsom for en 7-årig, mens man som voksen kan tænke, at operationen var nødvendig og blev foretaget i trygge omgivelse på hospitalet af en kompetent læge. Den rationelle, modne vurdering af en tidligere oplevelse kan imidlertid ikke berolige nervesystemet eller kroppens spændinger, fordi nervesystemet arbejder udenom hjernens tanker.

I kropsterapien kan du bearbejde dit traume

De fysiske og psykiske følger af et traume gør det ubehageligt at mærke kroppen, og det er svært at slappe af i kroppen. I kropsterapien arbejder vi med traumet gennem kroppen, så det igen bliver rart at mærke kroppen og du igen kan finde ro i kroppen.

I behandlingen lader vi nervesystemet aflade sig, så nervesystemet slipper den ophobede spænding efter traumet. Uden den ophobede spænding fra traumet begynder nervesystemet igen at kunne regulere sig på en sund måde. Det betyder, at nervesystemet kan være i øget beredskab, når der er brug for det – og kan regulere sig ned i afspændthed, når der ikke er fare på færde.

Du kan læse meget mere om traumebehandling med kropsterapi her: Traumebehandling med kropsterapi

Hvis du allerede har læst om traumebehandling med kropsterapi og føler dig klar til at booke din tid til behandling, kan du booke intro-behandlingen via nedenstående knap: 

Du er velkommen til at booke tiden ved at ringe til mig på 4010 2621. Også hvis du har spørgsmål til behandlingen. Jeg glæder mig til at møde dig.

Vil du vide mere om traumebehandling med kropsterapi?

Vil du vide mere om nervesystemets betydning i traumebehandling? – Så lyt med i denne podcast, der stiller skarpt på nervesystemets indflydelse på, hvordan vi har det i krop og psyke: Manuvision podcast


Kunders oplevelser

BODY PEAK v./Pernille Ovesen

Med kundernes egne ord:

Maria Bonnerup Februar 2021

Google
Pernille skaber et super trygt rum. Et rum hvor man for en stund kan slappe af og samtidig give slip. Der er ingen tvivl om at Pernille, med sin medfødte intuition og de redskaber hun har tillært sig, giver en super god kropsterapi. Jeg har fået 3 behandlinger indtil videre, og glæder mig til at restriktionerne lukker op igen, så jeg kan fortsætte mit forløb. Mange varme anbefalinger her fra!

Sabine Bjørg Jensen Januar 2021

Google
Pernille er fantastisk til at lytte med ører, hjerte og hænder. Hun finder hurtigt ud af, hvor 'skoen trykker' i ens krop og sind og hun har også evnen til at hjælpe kroppen af med fastlåste traumer. Pernille kan jeg varmt anbefale til alle, der er klar til at lytte til deres krop, hvor svarene på gamle (ubevidste) mønstre og sorger ofte sidder gemt.

Peder Eliassen Januar 2021

Google
Min oplevelse er at Pernille formår at skabe nogle, helt igennem trygge rammer, der for mig har gjort det muligt, at arbejde med de mest sårbare dele af mig selv.
Pernille formår desuden at dosere den, for mig, helt rette kombination af kærligt nærvær, inddragelse af egen livserfaring, faglighed og intuition, der gør det muligt at arbejde med og gennemleve “svære” følelser og komme godt ud på den anden side.
Jeg oplever at Pernille anvender en “ud-af-hovedet” og ned i kroppen tilgang, som er effektiv uden en masse snak og at den tilgang er med til at øge min egen kropsforståelse, og dermed min egen evne til at hjælpe mig selv. Pernilles måde at arbejde på giver rigtig god mening for mig, og jeg kan i høj grad anbefale behandlinger hos Body Peak med Pernille.

Annette Juel December 2020

Google
Meget tryg og behagelig oplevelse at være hos Pernille 11. december 2020.
Mine spændinger og smerter i venstre hofte er blevet løsnet og vi havde et super samarbejde undervejs, så jeg har booket en ny tid :)
Kan klart anbefale Pernille, hendes behagelige væsen og effektive behandlingsform. Hun tager også alle corona-forholdsregler så på dén måde følte jeg mig også tryg.
Og en dejlig the hun serverer ;)

Nicholas S December 2020

Google
I det sted mellem videnskab og intuition, hvor magien rigtig finder sted. Her finder Body Peak med Pernille Ovesen sig.
En meget spændende og behagelig oplevelse, hvor selv de tryk som rammer et ømt sted, føles tiltrængt og velkommen.
Jeg vil helt klart komme igen, for jeg føler at Pernilles kyndige behandlinger er det næste skridt i helbredelsen af flere skader som har hærget min krop de seneste år. Helt klart tiden og pengene værd.

Yvonne Uldall Oktober 2020

Google
Jeg har fået tre fantastiske behandlinger af Pernille/Body Peak. Jeg gik til behandlingerne, fordi jeg havde smerter og spændinger i kroppen, især i min højre side af kroppen, hvor jeg netop var blevet opereret for en brækket arm. Pernilles behandling løsnede min krop rigtig godt op og gav en "simrende" følelse af ro og forunderlig energi i kroppen. Især kunne jeg mærke, at der kom liv i min højre side og i den brækkede arm. Pernille er meget lyttende og nærværende og finder på forunderlig vis ind til punkter i kroppen, der har behov for at blive løsnet. Jeg føler mig helt tryg ved, at Pernille giver netop den behandling til kroppen, som jeg havde brug for, for at kunne gå let videre

Carsten Oktober 2020

Google
Rigtig god behandling af mine lændesmerter. Det kan jeg anbefale. Jeg følte mig tryg i Pernilles hænder.

Camilla Sebelius Oktober 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Selina Shipley September 2020

Google
Jeg havde min første behandling hos Pernille for 1 uge siden og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang! Pernille og jeg havde en kort samtale inden jeg lagde mig på briksen, hvor vi talte lidt om hvorfor jeg var kommet. Min primære årsag var stress symptomer og manglende kontrol over bla. arbejdssituation. Pernille gjorde min krop klar til kropsterapien og gik så igang med at trykke på forskellige punkter: Maven, hofter, lysken osv. Undervejs talte vi om stress, arbejde, relationer, adfærd og følelser. Det var en overvældende og rar fornemmelse at få løsnet op i kroppen og få sat ord på nogle tanker og følelser.

Behandlingen tog 75min og efter behandlingen kunne jeg trække vejret ubesværet og følte mig lettet og afslappet. Jeg følte at jeg fyldte min krop fuldt ud. Jeg kan godt have følelsen af at være for meget i mit hoved og miste kontakten til resten af kroppen. Tak til dig Pernille for en nærværende og omsorgsfuld behandling!

Lotte Petersen September 2020

Google
Verdens bedste oplevelse! Jeg var hos Pernille, da jeg har rigtigt mange spænder i både lænd og skuldre. Vi var det hele igennem, og Pernille var og ER den mest fantastiske person jeg længe har mødt! Så utrolig nede på jorden, virkelig behagelig og så super sød! Og ikke mindst professionel! - Jeg gik derfra med en følelse i kroppen, jeg ikke har haft længe! En fantastisk følelse, af ny energi og uden spændinger!

Der er nu gået et par dage, og det er kun blevet bedre, jeg har virkelig fået mere overskud og energi til hverdagen, og min krop har det bare 100 gange bedre end før. Ingen spændinger eller låsninger, min krop er fri og jeg elsker det! Kan virkelig varmt anbefale Pernille, Jeg kunne ikke have valgt et bedre sted!
Læs mere...